Tűzoltóság a „nyúlon túl”

Húsvéti díszbe öltözött az újpesti (és XV. kerületi) tűzoltólaktanya. Béres Ferenc tűzoltó alezredes, a laktanya parancsnoka ünnepi meglepetéssel készült. A menedzserszemléletű vezető az elmúlt években innovációk sorával rukkolt elő. 

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

Előbb a laktanya tetőteréből varázsolt egy tűzoltómúzeumot és egy ahhoz kapcsolódó oktatótermet, majd a laktanya udvarára épített egy magyarországi léptékkel is egyedülálló tűzoltóskanzent. Ezzel párhuzamosan felújíttatta a laktanya előtti területen az elhunyt tűzoltók emlékművét is, most pedig egy húsvéti installációval készült az ünnepekre.

– Nincs ebben semmi ördöngős, csak szerettem volna valamivel kedveskedni az embereknek – mondta a tűzoltóparancsnok. – Sajnos a skanzenünk hónapok óta zárva van, és nem is tudjuk, mikor lehet majd újra kinyitni. Pedig lenne rá igény, még ebben a járványhelyzetben is naponta öt-hat telefont kapok, hogy megnézhetők-e az udvaron felállított régi fecskendők. A skanzent – mint minden múzeumot – zárva kell tartanunk, ám pont azokatt, akik vennék a fáradságot, és eljönnének hozzánk, szerettem volna kárpótolni valamivel.

Az újpesti laktanya előtt két húsvéti installáció is várta az érdeklődőket április 12-ig. Az egyik egy húsvéti környezetbe helyezett pad, amely az idősebb korosztálynak szólt. A sétálók néhány percet a padon ücsörögve elolvashatták a locsolóverseket. A másik pedig egy karton tűzoltó nyuszi, melyhez arcot egy jó húsvéti fotó kedvéért maguk az érdeklődők adhatnak. Ez utóbbi helyszín nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is vonzó lehetőséget kínált.

Comments are closed.