Tüzet szüntess!

Lénárt Gitta mintegy két évtizede él családjával a XV. kerületben, s bár villamosmérnökként végzett, mégis a nyers­étel-készítés hazai képviselőjeként ismerte meg a közönség. Miként lett az „élő” ételek szakértője, erről is beszélgettem a háromgyermekes üzletasszonnyal.

Lénárt Gitta/Fotó: Vargosz

Lénárt Gitta/Fotó: Vargosz

– Miért kezdett foglalkozni a nyersétkezéssel?
– Amikor lányom nagymamájának néztek elgondolkodtam, s tudtam, teljes életmódváltásra van szükségem. Ekkor találtam rá a nyerskosztra, bár régen már kacsingattam az egészséges étkezés felé, mégis ez volt a sorsfordító.
– Mit jelent ez a fajta táplálkozás?
– Élőnek nevezzük azokat az ételeket, italokat, amik nincsenek megfőzve vagy megsütve, azaz amit olyan formában fogyasztunk el, ahogy azt a természet megalkotta. A nyerskonyhában ugyanúgy megvannak a különféle eljárások, eszközök, létezik gasztronómia. Készítünk levest, főételt, édességeket, desszerteket, csak éppen nem használunk tűzhelyet.
– Kinek ajánlja ezt az életmódot?
– Mindenkinek, hiszen ezzel a módszerrel az immunrendszer erősíthető. Akik áttértek erre az étkezésre, számos pozitív eredményről számoltak be. Kigyógyultak krónikus betegségeikből, megnőtt az energiaszintjük, kitisztultak a gondolataik, beállt az ideális testsúlyuk. A lényeg, hogy ne kényszernek érezzük, hanem élvezzük az ízeket, színeket, illatokat!
– Itthon elsőként írt erről a témáról.
– Saját tapasztalataimat és receptjeimet gyűjtöttem össze a könyveimben. Amikor belevágtam a nyersétkezésbe, tele voltam kérdésekkel. Ezért indítottam a blogomat is, mely kezdetektől nagy népszerűségnek örvend, majd Szőke Gábor barátommal megnyitottuk a Nyers­étel Akadémiát és felgyorsultak az események. Ma már nyersétel-rendeléssel is foglalkozunk, mindemellett rengeteg programot kínálunk az érdeklődőknek. Szeretnénk minél több segítséget nyújtani azoknak, akik erre az útra ­térnek.

Chiapuding

A chiamagot az aztékok már ősidők óta termesztették és fogyasztották. Minden fontos tápanyagot tartalmaz. Folyadékba keverve zselésít.
Hozzávalók: 2 dl mandulatej, 3 evőkanál chiamag, 1 teáskanál vaníliapor, 2 banán, 1 kiskanál méz (ha szükséges), 1 kis marék goji bogyó a díszítéshez.
A mandulatejhez hozzákeverjük a chiamagot, a vaníliaport és a villával szétnyomkodott banánt. Ha nem elég érett a banán, egy kevés mézet tehetünk bele. Poharakba töltjük, és a tetejét megszórjuk goji bogyóval. 30 perc múlva a chiamag megduzzad, magába szívja a nedvességet, és kész a puding!

Comments are closed.