Tudnivalók halottak napjára

A halottak napi időszakban várhatóan a legforgalmasabb napok október 27-től november 4-ig tartanak a sírkertekben. A temetők ezeken a napokon hosszabb nyitvatartással várják a látogatókat. A Rákospalotai temetőben november 2-án, pénteken délután 1 órakor veszi kezdetét az egyházi szertartás.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az ünnepekre való tekintettel a temetések október 29-től november 4-ig szünetelnek. A budapesti temetőkben október 27. és november 3. között ügyeletet tartanak, az ügyfélszolgálati irodák október 27–28-án reggel 8-tól délután 5-ig, október 29-től november 2-ig reggel 8-tól délután 6-ig, míg november 3-án reggel 8-tól délután 2-ig között lesznek nyitva – írta közleményében a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI).
A sírkertek október 22-től 28-ig reggel 7-től délután 6-ig, október 29-től november 4-ig reggel 7-től este 8 óráig tartanak nyitva. Az Új köztemető október 23-án is reggel 7-től este 8 óráig tart nyitva. November 5-től visszaáll a szokásos nyitvatartási rend: reggel fél 8-tól délután 5-ig.
Az Új köztemetőben október 27-től november 2-ig három mikrobusz segíti a közlekedést. Az ingyenesen igénybe vehető mikrobuszok reggel 8 és délután 5 óra között közlekednek igény szerint.
A temetőkbe október 31-től november 2-ig tilos a gépjárműbehajtás az Új köztemető kivételével.
Az EU-országokban érvényes mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkező temetőlátogatót szállító autót időkorlátozás nélkül beengedik a temetőkbe, abban az esetben, ha ezt a temetői gyalogosforgalom sűrűsége megengedi. A mozgáskorlátozott és nehezen mozgó látogatókat arra kérik, hogy ezeken a napokon lehetőség szerint 7 és 12 óra között keressék fel a sírkerteket!
Az Új köztemetőbe október 23-án, valamint október 31-én nyitástól november 2-án temetőzárásig díjmentes a gépkocsibehajtás.
A temetőkben megerősített rendészeti szolgálatot biztosítanak, illetve a kerületi rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrség tagjai is járőröznek a sírkertekben és környékükön – jelezte a BTI.
A halottak napi ünnepkörhöz kapcsolódóan idén is lesznek megemlékezések a sírkertekben. A Rákospalotai temetőben november 2-án, pénteken délután 1 órakor veszi kezdetét az egyházi szertartás.
Az Új köztemető 53-as szóróparcellájában október 31-én délután fél 6-kor, míg a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozója előtt november 1-jén délután fél 6-kor tart megemlékezést a BTI. Az ünnepi rendezvényeken Cseke Péter verseket szaval, Tóth Vera énekel. A katolikus, evangélikus, református egyház képviselői pedig közös imára várják az emlékezőket.

Comments are closed.