Tudatos gyaloglás

A gyaloglás, bár sokan nem tartják sportnak, az egyik leghatékonyabb mozgásforma, ami kifejezetten ajánlott a túlsúllyal küzdőknek, illetve az idősebbeknek. Főleg akkor, ha megfelelő módon és technikával sétálunk.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– A gyaloglásnak számos előnye van, serkenti a láb vérkeringését, így akadályozza a visszér kialakulását, növeli a szív és a tüdő kapacitását, serkenti az emésztést, oldja a szorongást és a stresszt, és nem utolsósorban, ha megfelelő módszerrel és tempóban haladunk, segít megszabadulni a túlsúlytól – tudtuk meg Szakács Olivér fitnesz­edzőtől.
Ami pedig a praktikumokat illeti: egy sétára viszonylag könnyű időt szakítani, hiszen össze tudjuk kapcsolni napi ügyeink intézésével – boltba, orvoshoz, gyerekért, ismerőshöz menet –, ráadásul nem kell hozzá speciális felszerelés, csupán egy kényelmes cipő és az évszaknak megfelelő, jól szellőző ruházat. – Tele hassal, lefekvés előtt, a tűző napon és betegség esetén azonban nem javasolt a gyaloglás – szögezi le a szakember.
És akkor lássuk a technikát. A tempónk legyen egyenletes, a normál sétánál gyorsabb, koncentráljunk közben az izomzatunkra, különösen a váz-, a has-, a fenék- és a combizmainkra, tudatosan feszítsük meg azokat. A kezeink ne csak lógjanak a testünk mellett, hanem azok mozgatásával is segítsük a haladást.
Kezdőknek eleinte heti 1-2 alkalommal, 15-20 perces gyaloglás elegendő, a gyakoriságot és az időtartamot fokozatosan növeljük. Az ideális, ha valaki heti 3-4 alkalommal 30-40 percet le tud sétálni.

Comments are closed.