Továbbra is maradjanak otthon!

A Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény főigazgatója, dr. Buzna Andrea márciustól minden pénteken tájékoztatást ad a vírus jelenlegi helyzetéről.

Április 17-én elmondta: egyelőre nem ugrott meg a fertőzések száma a kerületben, köszönhetően a lakos fegyelmezettségének. Kitért arra, hogy semmi mást nem tudunk tenni a veszélyhelyzetben, mint otthon maradni. Igyekezzünk minél kevesebb időt tölteni az üzletekben, a postán, az utcán és a köztereken. Az időseket arra kéri, hogy továbbra is 9-12 óra között menjenek vásárolni, és az elintéznivalóikat a lehető legrövidebb idő alatt próbálják lebonyolítani, utána siessenek haza.

Dr. Buzna Andrea
Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

A gyorstesztek hatékonyságáról is beszélt, nyomatékosította: vásárlás előtt mindenképp egyeztessenek a lakosok a háziorvossal. Az interneten, újságban, egyéb hirdetések formájában árult termékek ugyanis szakmailag sokszor nem pontosak, különösen az ujjbegyből készült tesztekre hívta fel a figyelmet. „Nem olyan precízek ezek a módszerek, nem biztos, hogy az ujjbegyből készült vizsgálattal megkapják a pontos diagnózist” – mondta a főigazgató. Úgy fogalmazott sok esetben azt mutathatja, hogy a páciens már túlesett a betegségen, így a szigorításokon lazítanak, pedig továbbra is be kell tartani a korlátozásokat. Kiemelte mindenhová kesztyűben, maszkba menjenek a lakosok! A rendelőintézetbe is csak így léphetnek be, miután megmérték a testhőmérsékletüket, melyet már biztonságosabban pisztolyos mérővel végeznek. A főigazgató nagyfokú türelmet kér a kerületiekről: „jön a meleg ne menjenek a parkokba, ne csoportosuljanak, továbbra is maradjanak otthon!”