Torna a babával

Pár hónapos kisbaba mellett az anyáknak általában nem sok idejük marad magukra. Ugyanakkor a terhesség, majd az ünnepek alatt rájuk rakódott pluszkilók és a bezártság ­miatt egyre nagyobb az igényük a mozgásra. Erre jelenthet jó megoldást a babával való közös torna, amely anyának és gyermekének egyaránt hasznos.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

– A mamának azért jó, ha a gyermekével tornázik, mert nem kell gondoskodnia bébiszitterről, amíg ő igyekszik ismét formába hozni magát, a gyermek pedig élvezi a közös mókát. Emellett a mozgása is fejlődik, ügyesedik, erősödik. A közös torna ráadásul az anya-gyermek kapcsolat elmélyítésében is fontos szerepet játszik – magyarázza Szakács Olivér fitnesz­oktató.
Abban, hogy milyen gyakorlatokat válasszunk, nagy segítséget nyújtanak az ilyen témájú DVD-k, tehát nem kell feltétlenül szakemberhez fordulni a közös tornához. Az otthoni tornával ráadásul időt is megspórolhat a kismama, hiszen elmarad a felöltöztetéssel és indulással, valamint az utazással járó procedúra.
Néhány tipp a közös tornára: a babát az ölünkbe véve kitöréseket, háton fekve, a hasunkra téve medenceemeléseket végezhetünk. Szintén háton fekve, a lábakat felemelve a lábszárunkra fektethetjük és emelgethetjük a babát. Hasizmunkat erősíti, ha hasunkra helyezve hasprést csinálunk. Karerősítésként pedig végezhetünk fekvenyomást gyermekünkkel. Hatékony, bár egyszerűnek tűnik, ha gyermekünkkel csak táncolunk, végig tartva őt karunkban, hiszen ez a mozgásforma az egész testünket átmozgatja, a zene pedig fejleszti a gyermek ritmusérzékét – sorolja a tippeket a szakember.

Comments are closed.