Tojásmánia

A Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg minden év októberének második péntekére a tojás világnapját. Ekkor a világ több mint 30 országában rendezvények sorozata hívja fel a figyelmet a tojás nélkülözhetetlenségére. Ugyanis – a hiedelmek ellenére – a tojás mértékkel és megfelelően elkészítve hasznos és fontos tápanyag – tudtuk meg dr. Rurik Imre háziorvostól.

Tojás/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Tojás/Fotó: XV Média, Nagy Botond

A tojás számos fontos vitamin és ásványi anyag forrása, ráadásul könnyen emészthető. Egyetlen tojás elfogyasztása a napi fehérjeszükséglet 12 százalékát fedezi. A tojásban megtalálható a foszfor, a vas, a kalcium, a nátrium, a kálium, a cink, a magnézium és a szelén, a vitaminok közül pedig az A-, a D-, az E- és a B-vitaminok. Bár egy tojásban 190 milligramm koleszterin is van, nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy a szervezetnek szüksége van a koleszterinre is. A lényeg, hogy ne vigyük túlzásba a tojásevést; napi 1-2 darabtól semmi bajunk nem lesz.

Comments are closed.