Több száz új fát ültetnek a kerületben

Az őszi fásítási programban 320 facsemetét ültet el a kerület utcáin, terein a Répszolg. A munkák várhatóan november elején, közepén kezdődnek és december 15-ig befejeződnek.

Faültetés/XV Média, Nagy Botond

Faültetés, archív/Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Folytatódik a 2015-ben elkezdett fasor-rekonstrukció a kerületünkben. Idén három helyszínen újítja meg a Répszolg a fasorokat: a ­Wysocki, a Beller Imre és a Bánkút utcákban cserélik életerős facsemetékre a beteg, elöregedett, allergén fákat – mondta Demeter János ügyvezető. Ezekben az utcákban legalább 200 új növényt ültetnek el, míg a fennmaradó 100-120 darabot kerületszerte helyezik ki.
Mint megtudtuk, gondosan megválogatott, a városi környezetet jól bíró facsemeték – oszloposjuhar, gyertyán, tölgy, mezei juhar, kőris, vérszilva, gömbakác – elültetését tervezik a meglévő fasorok pótlására, illetve a lakossági igények miatt.
Demeter János hozzátette, hogy a facsemetéket jelentős részben a Palota-15 Nkft. faiskolájából szerezte be a Répszolg. Az őszi fásításra 20 millió forintot biztosított önkormányzatunk.
Az önkormányzati forrásból megvalósuló faültetésen kívül még egy jelentősebb, magánfinanszírozásból valóra vált növénytelepítésről is beszámolhatunk. A Károlyi Sándor úton, a filmgyárból jövő zaj és fények enyhítésére a már meglévő Ginkgo biloba fasor mögé további 86 túlko­ros, azaz 5-6 éves fát ültetett el októberben a Répszolg.
– Az így létrejött, mintegy 100 méter hosszúságú „zajvédő erdősávnak” a kialakítását teljes mértékben a filmgyár finanszírozta – jegyezte meg Demeter János.

Comments are closed.