Örülhetnek a helyiek, végre megújult a Wesselényi utcai őstermelői piac egy része és környéke. Az új környezetben a kultúra és a szórakozás is helyet kapott, október 9-én izgalmas és sokszínű programok közül válogathatnak kicsik és nagyok. 

Meglehetősen hosszadalmas volt az idáig vezető út, hiszen a kerület még 2016-ban nyert egy 100 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a Fővárosi Önkormányzat Tér-Köz pályázatán a szakrendelő előtti közterület, és a Wesselényi utca – Rákos út – Dessewffy utca által határolt kis tér felújítására. A megállapodás az előző városvezetés regnálása alatt nem valósult meg, mert a határidőket és a pályázat tartalmát többször módosították. Az új vezetés tavaly októberben végre pontot tett a történet végére, elindulhatott a közbeszerzés, melyet a PENTA Kft. nyert meg. A munkálatok július 22-én kezdődtek, és most már a befejezésről számolhatunk be. 

A pályázat része volt, hogy „soft” napokat, vagyis kulturális programokat is kell szervezni a helyieknek, a Csokonai Kulturális Központ boldogan vállalta a feladatot. Az új ivókút, járdaburkolat, standok és padok mellett a szórakozás és kultúra is jól megfér, a több alkalmas programsorozat már szeptember 11-én elkezdődött. Senki nem lepődik meg, ha a Vásárcsarnok előtt arcfestők és kézművesek színesítik az utcaképet, de volt már itt sportrendezvény és örömtánc is. Holnap, vagyis október 9-én lesznek a leggrandiózusabb programok, amikor reggel 9-től késő délutánig bárki megtalálhatja a kedvére való foglalkozást vagy szórakozást. 

Az arcfestők változatlanul várják azokat, akik ha nem is teljesen, de egy picit szívesen belebújnának mások bőrébe. A kézműves foglalkozáson kiderül, hogy lehet-e lencséből tököt készíteni, a Simorág TánCirkusz pedig mindenkit elröppent a manók titkos életébe, ha csak egy órára is. 

Szeptember közepétől tart az ökotakarítás hónapja, és ez a nap kiválóan alkalmas arra, hogy minél többen elmerüljenek a házilag elkészíthető mosószerek, mosogatószerek, öblítők és általános takarítószerek rejtelmeiben. Csak némi elhatározás kell ahhoz, hogy az eddig használt vegyszereinket egyszerűbb megoldásokra cseréljük, a hozadékuk megkérdőjelezhetetlen. Azon túl, hogy olcsóbbak, könnyen lebomlanak és nem terhelik a szervezetet, ha belélegezzük. Jó hír, hogy a lelkes résztvevők receptet is kapnak, így akkor sincs gond, ha valaki elfelejt egy-egy hozzávalót vagy mozzanatot. A program házigazdája Barta Ildikó, akit sokan ismernek YouTube csatornán népszerű  Biokertész beszélgetőkör című műsorból. A múlt hónap végén az ő permakultúrás biokertjébe lehetetett ellátogatni, szintén a Tér-Köz pályázat részeként. A szervezők úgy gondolták, ha már a piac és környékének a felújítása az apropó, akkor érdemes bekukkantani egy olyan kertbe, amelyik sokaknak adhat ötletet és kedvet a konyhakert szakszerű műveléséhez. 

Délután a Szilas Néptáncegyüttes és a Mező együttes ropja a táncot, a hangszerbemutatón pedig könnyen megtudhatjuk, mennyire vagyunk otthon a hangszerek világában. Késő délután a pop, a funky és a jazz rajongóké a terep, a Peet Project zenekar csap bele a dobba, a szaxofonba és a hegedűbe. Hogy mást ne mondjunk róluk, a fiatal csapat 2020-ban elnyerte az „Év dala” díjat az USA legjobbnak számító jazz fesztiválján. 

 

A megújult piactér új nevet is kapott, KULT PIAC TÉR-re keresztelték, ezek után mondhatjuk azt is, hogy a név kötelez. Ezért motoszkál ott a gondolat többek fejében, hogy egy-egy jeles napon a jövőben is lehetne kulturális programokat szervezni a térre. A Csokonai Kulturális Központ fotópályázatot hirdetett, október 16-ig lehet elküldeni a piacon készült fényképeket. Nem kell profi fotósnak lenni ahhoz, hogy megörökítsünk egy-egy hangulatot, pillanatot, a képeket kiállításon láthatják majd az érdeklődők.

A piac nem pusztán egy „élelmiszer beszerző” hely, sokkal több annál. A kapcsolatok ápolásának, az információáramlásnak és az értékek megőrzésének is a helyszíne, mióta világ a világ. A KULT PIAC TÉR-i piac is ilyen szeretne lenni, hogy az lesz-e, az csak rajtunk múlik.

Comments are closed.