Több mint jótékonyság

Otthonos hangulat fogad a Szilas Cseriti üzletébe lépve. Mintha egy lakást rendeztek volna be az eladásra váró használt bútorokból, dísztárgyakból. Sáhy Gáborral és Vinda Évával való beszélgetésből az is kiderült, hogy hoztak már be a boltba ezüst étkészletet és oktatáshoz használt koponyát is.

Sáhy Gábor és Vinda Éva/Fotó: XV Média, Vargosz

Sáhy Gábor és Vinda Éva/Fotó: XV Média, Vargosz

Magyarországon is kezd egyre népszerűbbé válni az adományboltok látogatása akár vásárlóként, akár adományozóként. A jó állapotú, még használható háztartási eszközöket, bútorokat, akár háztartási gépeket ingyen lehet leadni, a vásárlók pedig a piaci árnál jóval alacsonyabb összegért tudnak vásárolni, és a tárgy újrahasználatával védik a környezetünket.
Sáhy Gábor, a Cseriti hálózat ügyvezetője szerint a vásárlóknak három nagyobb csoportját lehet megkülönböztetni. Elsőként a szerényebb anyagi körülmények között élőket említette, akik nem engedhetik meg maguknak az új tárgyak vásárlását, ők vannak a legtöbben. Vannak a „kincsvadászok”, azok a gyűjtők, akik szívesen mennek bolhapiacra is, és végül jelenleg a legkevesebben, de egyre növekvő létszámban a környezettudatos vásárlók, akik nem akarnak újat venni, inkább használt, jó állapotú tárgyat vásárolnak.
Az üzletek fenntartható működéséhez szükség van mindenkire, nem arról van szó, hogy egy gyűjtő megvesz valamit a rászorulók elől, mivel más típusú termékeket keresnek. Vinda Éva üzletvezető szerint a tárgyak választják ki a vásárlókat. Gyerekjátéktól a könyvön át, konyhai eszközöktől a ruhákig minden megtalálható náluk. Nagy keletje van a retró dolgoknak, de hoztak be hozzájuk régi gramofont, perzsa faliszőnyeget, zsírosbödönt, ezüst étkészletet, egyszer még egy igazi, oktatáshoz használt koponyát is.
Nyitvatartási időben leadhatók a feleslegessé vált, de jó állapotú dolgok, viszont a bútorokat először a Cseriti honlapjára kell leírással és fotóval feltölteni, majd a cseritisek elszállítják az általuk kiválasztott tárgyat a boltba. Nem vehetnek át viszont vegyi árut és élelmiszert. Mivel nonprofit társadalmi vállalkozásként működnek, a bevételt visszaforgatják újabb üzletekbe, és arra is ügyelnek, hogy csak olyan kollégákat foglalkoztatnak, akik a munkaerőpiacon hátrányban vannak. Sáhy Gábor szerint a Szilas Cseriti mérete és kínálata miatt is mintaboltnak számít.

Cseriti Pont Szilas Adománybolt, Fő út 17. szám
Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 10 órától este 7 óráig, szombaton 10 órától délután 2-ig, vasárnap zárva.

Comments are closed.