Tíz százalékkal emelkedhet a taxitarifa

Jövő év január elsejétől 10 százalékos tarifaemelést kezdeményez a fővárosi önkormányzatnál a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a taxis szakmai szervezetekkel, érdekképviseletekkel, vállalkozásokkal egyeztetve – jelentette be Dudás Zoltán, a kamara közlekedési osztályának elnöke egy sajtótájékoztatón.

A javaslatukról az egyeztetés elkezdődött a fővárosi önkormányzattal, a tarifáról végül a fővárosi közgyűlés dönt. Pozitív döntés esetén a 10 százalékos tarifaemelkedés alapján – a taxisok szerint –  280 forintról 320 forintra módosulna a kilométerenkénti fuvardíj, 70 forint helyett 80 forint lenne a várakozási díj, az alapdíj pedig 450 forintról 600 forintra nőne. Emlékeztetett arra, hogy a főváros 2013-ban 280 forintban határozta meg a kilométerenkénti taxitarifát, és az elmúlt négy évben ezen a hatósági áron nem változtatott.

Az elnök kifejtette, azért kezdeményezték a tarifaemelést, mert a taxis szolgáltatás iránt megnövekedett kereslet indokolná a létszám bővítését, új vállalkozások piacra lépését. A jövedelmezőség megtartása és további fejlesztések érdekében 10 százalékos tarifaemelést tartanak szükségesnek.

Krisán László, a BKIK elnöke a sajtótájékoztatón rámutatott arra, hogy a taxis társaságoknak is rentábilisnak kell lenniük a piacon, ezt a szektort is érinti a munkaerőhiány. A társaságok alacsony jövedelmezősége akadályozza a fejlesztéseket, a megfelelő minőségű szolgáltatást.

A taxisokhoz kapcsolódó hír, hogy 2018-tól csak új, arcképes igazolvánnyal taxizhatnak. A kormanyhivatal.hu oldalon megjelent tájékoztató szerint a jogszabályi változások értelmében 2017. december 31-én jár le a türelmi idő a személygépkocsis személyszállító szolgáltatók (taxisok) számára, hogy a régi személyszállító vezetői igazolványokat új, arcképes igazolványra cseréljék.

Jövőre csak az taxizhat, aki a személytaxi-vezetői szakvizsga mellett részt vett és sikeresen levizsgázott a kötelezően előírt továbbképzési szaktanfolyamon és van új arcképes igazolványa.

Comments are closed.