Tiszta udvar, rendes háziúr

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

A Zsókavár utcai hulladék­udvar az Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. egyik legrégebbi telephelye. Az udvart az immár 16 esztendős múltja mellett az állandóság is jellemzi, hiszen Bodor István a megnyitása óta vezeti a telephelyet.

– Nem vagyok kerületi lakos, de a közvetlen szomszédban lakom, így gyakran elbicikliztem errefelé – mesélte. – Egy ilyen utam alkalmával láttam, hogy hulladékudvart építenek a lakótelep mellett. Nagyon megtetszett a létesítmény, pontosabban az ahhoz kapcsolódó szemlélet, és elhatároztam, hogy beadom a jelentkezésemet.
Bodor István az élet egészen más területéről került a hulladékgazdálkodási oldalra. Korábban filmes és cirkuszi produkciók műszaki munkatársa, illetve időnként utcazenész volt. Tizenhat évvel ezelőtt éppen új kihívásokat keresett magának, amikor „szembejött” vele az újpalotai hulladékudvar.
– Nagyon jó döntés volt, mert egy kiváló csapatba kerültem, és olyan munkát végezhetek, amely valóban hasznos mindenki számára – mondta a telephelyvezető.
Beszélgetésünket néhány „beszállító” zavarja meg, akiknek Bodor úr készségesen segít. Egyikük elektronikai hulladékot, a másikuk használt hungarocellt kívánt lerakni.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

– A napi munkánk része, hogy a lakosságot szóban vagy telefonon tájékoztassuk a szelektív gyűjtés fontosságáról és szabályairól. Néhanapján előfordul, hogy konfliktusba keveredünk, mert olyan hulladékot kívánnak letenni – lomot, építési törmeléket vagy háztartási hulladékot –, amely nem tartozik az udvar profiljába, ám egyrészt ezeket a helyzeteket is kezelnünk kell, másrészt az ilyen szituációk szerencsére csak ritkán fordulnak elő – meséli Bodor István.
Mint ahogyan egyre ritkább az is, hogy egyesek a telephely nyitvatartási idején kívül az udvar kerítésénél – a közterületen – hagyják a hulladékot. A környéken ugyanis kamerákat szereltek fel, s mivel az ilyen akciók ugyanolyan illegális szemetelésnek számítanak, mintha a kiserdőben történnének, ezért komoly büntetés jár értük.
– A 16 év alatt megtapasztaltam a lakosság környezettudatossá válását. Eleinte még csak kevesen jöttek, ma viszont már naponta negyven körüli beszállítóval találkozom. Van olyan ügyfelem is, aki 16 évvel ezelőtt még anyukája hasában volt, ma pedig már maga hozza a hulladékot – mondja az udvar vezetője. – Úgy veszem észre, hogy a hulladékudvaroknak is köszönhetően sokkal igényesebbé váltak az emberek, ami a jövőnk szempontjából sem elhanyagolható.

Comments are closed.