Teszteli a BKK az e-jegyrendszer jegykezelőit

Elkezdte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az elektronikus jegyrendszerhez kapcsoló jegyérvényesítők tesztelését egy buszon a fővárosban.

A közlekedési társaság közleményében kifejtette: az új berendezéssel egyik alvállalkozójuk, a VT-Arriva új MAN buszát szerelték fel, amely az első időszakban a dél-budai buszvonalakon teljesít majd szolgálatot, később viszont a teljes hálózaton szállít utasokat.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotók: Szigetváry Zsolt

Az eszközökkel az utasoknak egyelőre nincs teendőjük, továbbra is a megszokott módon lehet a jegyeket érvényesíteni és ellenőrzésnél bemutatni. A teszt célja, hogy a BKK üzemi környezetben tesztelje az eszközt, hogy tovább tudják javítani azt a sorozatos telepítés előtt.
A rendszer részeként mintegy 2500 járműre 10 ezernél is több új érvényesítő-készülék kerül. A kapuval nem lezárható metró- és HÉV-állomásokra 530 érvényesítő-készüléket telepít a BKK. Valamennyi érintett állomáson és járművön elkezdődnek az eszközök kihelyezésének előkészítő munkálatai.
Az elektronikus jegyrendszerben a papírbérleteket és -jegyeket felváltja egy műanyag BKK-kártya, amelynek megszemélyesített és anonim formáját is választhatják majd az utasok. A tervek szerint az elektronikus személyi igazolványhoz is lehet bérletet társítani, és azt használni az utazáshoz.

A papíralapú jegyek az utazási kártya elterjedéséig párhuzamosan forgalomban maradnak.

Comments are closed.