Testvérvárosok értékei

Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Minden évben azóta ekkortájt országszerte megemlékezéseket tartanak.

Talákozó a delegációkkal a Hubayban/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Találkozó a delegációkkal a Hubayban/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Második alkalommal szervezett testvérvárosi és nemzetiségi találkozót a kerületi önkormányzat. A háromnapos program első állomásaként június 5-én a Hubay Jenő Zeneiskolában fogadták a különböző delegációkat a helyi városrészvezetők és szakemberek. Másnap szabadtéri fesztiválon kulturális sokszínűségüket mutathatták meg a vendégek.
A XV. kerületnek tizenegy testvérvárosa van, melyekkel jó kapcsolatot ápol a helyi önkormányzat. Június első hétvégéjén olyan külföldi települések képviselték magukat, mint a német főváros Berlin Marzahn-Hellersdorf, a horvát Donji Kraljevec, a régi nagy Magyarország területéről Maroshévíz, valamint Gyergyószentmiklós. Mind­emellett hazai tájról, Dabasról és Tótszentmártonból is érkeztek barátok.
Németh Angéla alpolgármester elmondta: a kerület vezetése fontosnak tartja a testvérvárosi barátságok ápolását, remélhetőleg a kulturális kapcsolatok mellett a jövőben vállalkozási szinten is tudnak eredményesen együttműködni.
Dr. Pintér Gábor alpolgármester pedig arra tért ki, hogy a nemzetiségektől sok értéket lehet átvenni, bízik benne, hogy a városrész vendégszeretete közelebb hozza majd az egyes vidékek ­polgárait.

Comments are closed.