Testvérvárosi barátságok

Ötvennyolc évvel ezelőtt, 1957. április 28-án a franciaországi Aix-les-Bois-ban alakult meg a Testvérvárosok Világszövetsége, s ennek emlékére ünnepeljük minden év utolsó áprilisi vasárnapján a Testvérvárosok Világnapját.
A testvérvárosok gondolata a második világháború után született meg, amikor az emberek felismerték, hogy csak egyetlen úton léphetnek előre: ha szorosan együttműködnek szomszédaikkal. Az eredeti cél az volt, hogy Európa különböző régióinak városai megosszák egymással tapasztalataikat.

A dabasi Bazsalicska Citerazenekar kerületi bemutatkozása/Fotó: XV Média, Vargosz

A dabasi Bazsalicska Citerazenekar kerületi bemutatkozása/Fotó: XV Média, Vargosz

Az Európai Bizottság 1989-ben indította útjára testvérvárosi programját, azzal a szándékkal, hogy támogassa a már létező kapcsolatok elmélyítését és új kapcsolatok kialakítását. Az akció lehetővé teszi, hogy a városok polgárai és képviselői bekapcsolódhassanak az európai integrációba, erősítve ezáltal az Európai Unióhoz való tartozás érzését. Az Aranycsillag-díjat 1993-ban alapították, és minden évben annak a két városnak ítélik oda, amelyek a legtöbbet tették az európai integrációért azzal, hogy a megelőző évben elnyert támogatások segítségével szorosabbra fűzték a szálakat saját lakosaik között – olvasható a jelesnapok.oszk.hu oldalon.
A XV. kerületnek tizenegy testvérvárosa van, melyekkel jó kapcsolatot ápol a helyi önkormányzat. Közöttük olyan külföldi települések találhatóak meg, mint az osztrák Főváros, Bécs 23. kerülete (Liesing), valamint a szintén osztrák Obervellach, a német főváros Berlin Marzahn-
Hellersdorf, a horvát Donji Kraljevec. A régi nagy Magyarország területéről Kassa (Nad Jazerom) és Maroshévíz (Toplita), míg Kínából Linyi és Sanming városát kell kiemelnünk. Mindemellett igen jó barátságot ápolunk a hazai városok közül Dabassal, Mosonmagyaróvárral és Tótszentmártonnal is.

Comments are closed.