Testvérvárosaink: Zöld kincs tízezer kilométerre

A XV. kerület első ázsiai testvérvárosa Sanming városa volt. A két önkormányzat 2007-ben baráti cserekapcsolatokról szóló megállapodást írt alá, amiben megegyeztek, hogy a gazdasági, kulturális, oktatási, sport és egészségvédelmi területen együttműködnek. A kerületünkben nagy létszámban élnek kínaiak, ezren közülük éppen Sanming városából származnak.

sanming
Kína keleti részén, a Kelet-kínai-tengertől nem messze, Fujian tartomány északnyugati részén található Sanming, ahol körülbelül 2,5 millióan élnek. Régóta lakott ez a terület, ez köszönhető kedvező földrajzi elhelyezkedésének és egyéb természeti értékeinek. A szubtrópusi éghajlat miatt (a sok eső mellett kellemes a hőmérséklet és nem jellemző a fagy) a dombos felszín 80 százalékát erdő borítja – nem véletlenül hívják „zöld kincsnek” a területet.
Az elmúlt évtizedekben több állami reformmal kísérleteztek az erdészetekben, ennek köszönhetően növekedett az erdők területe, és tudatosabb az erdőgazdálkodás, ami komoly bevételt is eredményezett. Sanming bevételi forrásai között a mezőgazdaság is szerepel, termelnek itt teát, gyümölcsöket, rizst, szóját, cukornádat és dohányt. Az ipara is jelentős, a vas- és kohászati gyárak mellett bányászattal, textil- és papíriparral, valamint telekommunikációs termékek gyártásával foglalkoznak.
Ha valaki turistaként megy ki, olyan természeti kincseket kereshet fel, mint például a négy természetvédelmi park, a Golden Lake, mely homokja valóban tartalmaz aranyat, vagy a Taoyuan-barlang, ami még verset is ihletett. A testvérvárosi kapcsolatok még erre is jók – akkor is kinyílhat előttünk a világ, ha otthon ülünk a fotelben.

Comments are closed.