Testvérvárosaink: A fiatalok városa

Rákospalotának 11 testvérvárosa van, az egyik közülük Kassa (Nad Jazerom). Szlovákia második legnagyobb városát három okból is érdemes felkeresni: a történelmi látnivalókért, a természeti csodákért és az érdekes programokért. A magyar határtól mindössze 30 kilométert kell utaznunk, hogy odaérjünk. Régóta laknak itt, a Hernád folyó és a közeli helységek kedveztek a betelepülésnek.


A magyar történelem számos ponton kapcsolódik Kassához. A leghíresebb magyar nemesi családok, Bocskaitól a Rákóczi családon át Andrássyékig kötődnek a városhoz. II. Rákóczi Ferenc hamvait a gótikus stílusban épült Szent Erzsébet-dóm altemplomában helyezték örök nyugalomba, és felépítették a rodostói száműzetés helyéül szolgáló ház másolatát is, mely most múzeumként működik. A Szent Erzsébet-főszékesegyházat (ismertebb nevén a kassai dómot) minden turistának fel kell keresnie. A belvárosban a Kézművesek utcájától az Orbán-toronyig találunk látnivalót.
Példamutató a város kulturális élete A helyiek szerint 501 műemlék található Kassán – látogató legyen a talpán, aki mindet megnézi. Ha pedig inkább a természet szépségei vonzanak, akkor felfedezhetünk barlangokat, játszhatunk golfot vagy minigolfot, strandolhatunk, bobozhatunk, elmehetünk Közép-Európa legnagyobb állatkertjébe, vagy akár utazhatunk a muzeális gyermekvasúton is.
Ha konkrét célt keresünk az utazásunkhoz, a város napjának ünnepségéről (melyet május 7-én tartanak) idén már lemaradtunk, de a karácsonyi vásárhoz kapcsolódó rendezvénysorozat még előttünk áll.

Comments are closed.