Testhez álló autó

Az, hogy a vezető hogyan ül az autóban, saját és a benne utazók biztonsága, valamint a jármű könnyű és biztonságos kezelése miatt fontos. A megfelelő beállítás ugyan időigényes elfoglaltság, de nem érdemes ezen spórolni.

– A benyomott kuplungpedálnál a térdünk legyen mindig enyhén, kényelmesen hajlított, ezzel egy esetleges ütközésnél elkerülhető, hogy a láb ízületei és csontszerkezete a hirtelen túlterhelés következtében súlyosan károsodjon – hívja fel a figyelmet Hernádi Zsuzsa, a Safedrive Kft. ügyvezetője.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az ülés magasságát úgy célszerű beállítani, hogy a benyomott kuplungpedálnál a comb alsó felülete ne feszüljön hozzá, közéjük kényelmesen elférjen a nyitott tenyerünk. Ilyen módon szabadon áramolhat a vér a lábunkban, nem kezd zsibbadni és nehezebben fárad el.
A háttámla és a kormány távolsága sem mindegy. Az ideális, ha a kinyújtott karral a csuklónk kerül a kormány felső pontjára. Ilyenkor a szabályos kilenc óra-három óra kormányfogás lehetőséget teremt a biztonságos és határozott kormányzásra, továbbá ez a pozíció biztosítja a leghatékonyabb légzsákvédelmet egy esetleges ütközés esetén.
A fej és a fejtámla közötti távolság legfeljebb 3-4 centiméter legyen, ajánlja a szakember. Ebben a helyzetben ugyanis a fejünket teljesen tudjuk mozgatni, ami a forgalom és a környezetünk nyomon követéséhez nélkülözhetetlen, ugyanakkor az ekkora távolságról induló mozgásnál a fejtámla képes a védelemre is.

Comments are closed.