Tervszerű tisztaság

Tavasszal előszeretettel fogunk hozzá a nagytakarításhoz. Barna Szilviát, az egyik országos higiéniai központ munkatársát arról kérdeztük, milyen praktikákkal tudunk hatékonyan, hosszú távon is rendet teremteni otthonunkban.

spring-cleaning-kitchen
A középületeknél szigorú szabályokat betartva végzik a fertőtlenítést és a tisztítást. Érdemes azonban lakásunkban is lépésről lépésre haladni a rendrakással, hiszen csak így tudunk megbirkózni a makacs szennyeződésekkel. Fontos, hogy legyen tervünk, melyik helyiséggel kezdjük otthonunkban a takarítást. Gyakorlott háziasszonyok kiemelt figyelmet fordítanak a konyhára, hiszen a legtöbb háztartásban központi szerepet tölt be.
Ha nem akarunk méregdrága tisztítószerekre költeni, akkor kis kreativitással hasznosíthatjuk hétköznapi szereinket is. Az ecet és a citromsav remek vízkőoldó, gyönyörűen kifényesíti a csapokat, zuhanykabinokat. Az ecet hígítva az ablakpucoláshoz is jó választás, mindemellett a tükörfelületekre is kiváló.
Ne felejtsük el a tisztítókendőket gyakran cserélni, mossuk ki antibakteriális fertőtlenítővel a konyharuhákat, szivacsokat, törlőrongyokat, és gondoskodjunk teljes szárításukról is. A fafelületekre, bútorokra érdemes megfelelő ápolót használni, azonban műanyagokra bátran alkalmazzuk a mosószeres lemosást. A tiszta alkohol, a denaturált szesz fémtárgyakra, ezüstre és különböző krómozott felületekre ajánlott.
A porszívó zsákjába pedig különböző illóolajokat csöpögtethetünk, hiszen az üde illat kellemesebbé teszi otthonunkat, és a hangulatunkat is jótékonyan befolyásolja!

Comments are closed.