Terítéken az egészségügy jövője

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje október 12-én a Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény Rákos úti telephelyére látogatott. A politikus orvosokkal, szakasszisztensekkel szeretett volna találkozni annak érdekében, hogy meghallgassa a problémáikat, s hogy a decemberig összeállítandó kormányprogramjába a szakma javaslatai is bekerülhessenek.

Az elmúlt időszakban végigjártam a szakmai szervezeteket a pedagógusoktól kezdve, a rendőrökön át egészen az egészségügyig, és mindenhol azt tapasztaltam, hogy a szektorok finanszírozása jóval alacsonyabb annál, mint lennie kellene. Ezenkívül a jelenlegi kormány brutálisan csorbította az alrendszerekben dolgozók jogait is. Előszeretettel alkalmazza a bérfeszültségkeltést azzal, hogy egy-egy kisebb csoportot anyagilag is megtámogat, amivel felborítja a szektoron belüli egyensúlyt – mondta Dobrev Klára azon a szakmai beszélgetésen, mely Cserdiné Németh Angéla polgármester, Barkóczi Balázs, a DK szóvivője, a baloldal országgyűlési képviselőjelöltje, illetve Mihály Gergő, a DK választókerületi elnöke jelenlétében, a XV. kerületi szakrendelő menedzsmentjével zajlott.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

Dr. Buzna Andrea főigazgató, dr. Wallner Éva orvosigazgató és Melykó Irén vezető asszisztens elmondta, hogy az egészségügyben jóval kevesebb a pénz annál, mint ami a szakma megbecsüléséhez szükséges lenne. Különösen az asszisztensek alulfinanszírozottak, ez ebben a szektorban valóban bérfeszültséget okoz. Nem jó és nem igazságos a jelenlegi finanszírozási rendszer sem, ami jelentős különbséget tesz a fekvőbeteg- és a járóbeteg ellátások között, az utóbbi kárára. A legnagyobb probléma, hogy nem versenyképes a szakma, kevés fiatal választja hivatásul az egészségügyet, ennek következtében az orvosi kar elöregedett, szakasszisztensből pedig óriási a hiány. 

Ennek lehetne ellenszere, ha a rezidensek nemcsak kórházakban, hanem a járóbeteg ellátásban is tölthetnék a gyakorlati éveiket. Itt ugyanis kellő tapasztalatokat szerezhetnének, és nekünk is lehetőségünk lenne őket a helyi intézményekbe csábítani – mondta dr. Buzna Andrea. – Ez azonban jelenleg nem megoldható, a rezidensek csak kórházakban gyakorolhatnak.

 

Ezt a helyzetet tovább nehezítette, hogy a kormány a járóbeteg ellátást is – egyelőre még csak ideiglenes jelleggel – elvette az önkormányzatoktól, így a helyi vezetőknek nincs beleszólásuk az egészségügyi intézmények működésébe és működtetésébe. 

Dobrev Klára elmondta, nehéz és sok feladata lesz az új kormánynak annak érdekében, hogy minden területen előrelépések történjenek. Az egészségügy rendbetétele azonban biztos, hogy a fő feladatok közé tartozik majd. Hogy mi módon fog ez történni, arról még nem tudott nyilatkozni, elmondása szerint ahhoz, hogy jó célokat tűzzenek ki, még nagyon sok véleményt meg kell hallgatni.

Comments are closed.