Teremre várva

Alighogy megkezdődött a tanév, máris bezárultak az iskolák. Legalábbis a sportegyesületek előtt. Pedig ebben a pandémiás világban rendkívül fontos lenne, hogy a gyerekek edzettek (és a betegségekre immunisabbak) legyenek!
Egy pedagógus ismerősöm mondta, hogy a márciusi leállás után szeptember 1-jén jelentős súlyfelesleggel kapta vissza a diákjait. Érthetetlen a döntés, hogy a tornatermeket miért nyilvánították veszélyesnek és miért zárták be. Alábbi riportunkban körbejártuk azokat a kerületi klubokat, amelyek az utánpótlás-neveléshez iskolai tornatermeket igényelnek.

Budapesti Legyőzhetetlen Feketék Kosárlabda Klub
A legnehezebb helyzetben a BLF kosarasai vannak. Ők ugyanis szigorúan iskolai tornatermekben élik az életüket. Olyannyira, hogy központi helyüket, a Bogáncs utcai Károlyi Sándor Általános Iskola tornatermét néhány éve önerőből fel is újították, és leghíresebb növendékükről, Hanga Ádámról nevezték el.
– Rettenetesen érintett bennünket a tornatermek bezárása – mondta Lipták Mihály szakmai vezető. – Az NB II.-es felnőttcsapatunk gyakorlatilag március óta nem tudott edzeni. Tavasszal a járvány miatt kényszerültek pihenőre, nyáron zárva voltak az iskolák, szeptembertől pedig már el sem kezdhették a munkát. A fiatalabbakkal még csak-csak tudtunk dolgozgatni, nekik júniusban voltak edzéseik a Pattogósban, majd ősztől ők is a Bogáncsban kezdtek, de három edzés után bezárult előttük is az iskolakapu. Október 10-én kezdődne az NB II.-es bajnokság, jeleztük a szövetségnek, hogy hol tartunk, tudomásunk szerint más csapat is küzd hasonló problémával, nem tudom, mit tehetnek ilyen helyzetben.

Archív fotó: XVMÉDIA

A szeptember eleji nyárias időjárás azért kedvezett a kosarasoknak, akik kijártak a Vácduka térre, és, ha nem kellett focizni akaró baráti társaságokkal megküzdeniük, megpróbáltak a szabadban érdemi munkát végezni. A közparkban a klub edzői hétvégi minitornákat is rendeznek, ám ezeknek maximum örömértékük van, szakmai semmiképpen sem.
– A Vácduka tér nem opció, egyrészt mindennap hamarabb sötétedik, az edzéseket pedig nem tudjuk korábbra hozni, mert a srácok nem érnének oda az iskolából. Ezenkívül öltöző sincs, márpedig egy edzésen megizzadnak a gyerekek, emiatt szükségük lenne öltözési lehetőségre – jegyezte meg a szakmai vezető.
REAC Sportiskola SE
A rákospalotai sportiskola elsősorban labdarúgásra épül. Ez a sportág igényli a szabad levegőt. Ám az évek során újabb és újabb szakosztállyal bővült a REAC SISE repertoárja, és ezek között nem egy akad, amely tornaterem nélkül nem létezhet.
– A tollaslabda teljesen leállt – mondta Sági Ferenc elnök –, ez ugyanis kizárólag a László Gyula tornatermében működött. Korányi László szakosztályvezető minden kapcsolatát beveti, hogy valahol termet találjon a növendékeinek. Érzékenyen érintette a terembezárás a kéziseinket és kosarasainkat is. Az előbbieknek jelenleg csak a műfüves focipályán, illetve a konditermünkben tudunk edzéseket tartani, a kosárlabda-szakosztályunkat azonban most terveztük beindítani, így azt nagyon érzékenyen érintette ez a járványos helyzet. „B” tervünk nem igazán van, hacsak az nem, hogy megpróbálunk termet bérelni Csömörön, és kihordjuk oda a gyerekeket. Ehhez természetesen nekünk kellene előteremtenünk az anyagi forrásokat is.

MTK – Dynamic Karate Sportegyesület
Az újpalotai karateklub a terembezárások terén már rutinosnak számít. Fő bázisukat, a Neptun utcai (volt piros) iskola tornacsarnokát ugyanis egyszer már bezárták előttük. Ám a Magyar–Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium átköltözését követően ők is visszatérhettek a tornaterembe. Egészen mostanáig, mert a (ki)tiltás rájuk is vonatkozik.
– Az intézményekből való kizárás nagy gondot jelent a számunkra – mondta Miklós Nikolett, az egyesület egyik vezetője –, mert a Neptunon kívül még kilenc kerületi óvodában tartottunk játékos edzéseket. Most pedig csak a Drégelyvár utcai Újpalotai Squash Clubban tudunk edzéseket tartani a kisebbeknek. Sajnos érezhető, hogy a szülők nem szívesen hordják intézményen kívülre a gyerekeiket, ez számunkra is nehéz helyzetet teremt. Az élversenyzőinket szerencsére nem érintette ez a változás, mert ők már jó ideje – szülői felajánlásnak köszönhetően – egy magántulajdonban levő Nádastó utcai teremben készülnek.

Palota Röplabda Sport Club
A kerületi röplabdások a nyarat az egyik helyi játszótéren töltötték. Az Ozmán utcai játszótér strandröplabdapályája talán még sosem volt annyira kihasználva, mint ebben a pandémiás időszakban.
– A gyerekek és a felnőttek két helyszínen, a Kontyfa iskola tornatermében és a Sződliget utcai tornacsarnokban edzenek – tudtuk meg Balogh Beatrix klubelnöktől. – A mostani bezárás a kontyfás edzéseket érintette, ami meglehetősen nehéz helyzetbe hozott bennünket. Mostanra ugyanis már annyian vagyunk, hogy nem férünk el a Sződliget utcában. Úgy próbálunk megbirkózni a helyzettel, hogy a kisebb korosztályoknak fél-fél pályán egyszerre tartunk edzéseket, illetve folyamatosan tologatjuk, csúsztatjuk az edzésidőket. 16.00–22.00 óra között így is fullon van a sportcsarnok. Csak reménykedni tudunk, hogy legalább ez az egy termünk megmarad mert, ha ezt is bezárják, akkor nagy bajban leszünk. Októberben és novemberben már nem lehet szabad ég alatt edzeni, ugyanakkor a szövetség tervezi a bajnokságok elindítását, ám egyelőre sok bizonytalanságot érezni a mérkőzésekkel kapcsolatban.
Balogh Beatrix elmondta, a szakmai stáb bizakodó volt a bajnoki rajt előtt. A hosszú tavaszi szünetet követően ugyanis nagyon jól sikerültek az edzőtáborok és felkészülések, ami akár azt is sejtette, hogy jó szezon előtt állnak a palotai röpisek. Aztán a járvány második hulláma mindent keresztülhúzott.
– Szeptember 19-re terveztük a Sződliget utcai csarnokunkba a Szalayné Sebők Éva Emléktornát, amelyet alapítónk, Éva néni halála óta minden évben megrendeztünk. A mostani lett volna a kilencedik alkalom, melyre a DVTK, a Kispest és a Közgáz csapatait hívtuk meg. Ám előbb a miskolciak jelezték, hogy vírusproblémáik vannak, majd sorra jöttek a többi csapattól is a panaszok, így végül úgy döntöttünk, egy későbbi időpontra (talán tavaszra) halasztjuk ezt az eseményt – fűzte hozzá a klubelnök.
Szóval jelenleg így állunk, és, ahogy azt bevezetőnkben írtuk, sportolási lehetőség hiányában ősszel tovább hízhatnak majd a gyerekek. A végét pedig még mindig nem látni ennek az áldatlan helyzetnek.

Comments are closed.