Teremavató és miniszterelnök-helyettesi látogatás a kínai iskolában

A Magyar-Kínai Két Tannyelvű Általános Iskola életében megszokott dolog, hogy magas rangú vendéget fogadnak. A Kínai Népköztársaság ugyanis az elmúlt 13 évben folyamatosan odafigyelt az Európában is egyedülállónak számító kéttannyelvű intézményre.

Az eddigi díszvendégek sorát gyarapította a kínai Államtanács miniszterelnök-helyettesének, Liu Yandong asszonynak a június 19-i látogatása, aki az újpalotai iskola Konfuciusz-termének az avatására érkezett a Neptun utcai oktatási intézménybe.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Iskolánk újabb mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy immár nem az ELTE Konfuciusz Intézetén keresztül, hanem önállóan is taníthatja a kínai nyelvet és kultúrát a diákoknak – mondta Erdélyi Zsuzsanna igazgatónő. – Ehhez nagy segítséget kapunk a kínai miniszterelnök-helyettestől is, aki több mint ezer tankönyvvel és tanítási segédanyagokkal támogatja a munkánkat.

A magas rangú kínai diplomata a június 19-i villámlátogatása során személyesen leplezte le az önállósodásról szóló emléktáblát. A protokolleseménybe pedig Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár mellett Medgyessy Péter volt miniszterelnök is besegített, aki 2004-ben az iskola létrehozásában aktív szerepet vállalt. Az önkormányzat részéről Németh Angéla és dr. Pintér Gábor alpolgármesterek vettek részt az eseményen.

A legnagyobb kínai bölcs tiszteletére a következő tanévben egy szobrot is avatnak az újpalotai iskolában. Ekkor várhatóan az ázsiai ország miniszterelnöke, Li Ko-csiang is meglátogatja az intézményt.

Comments are closed.