Templomkert lett a közkertből

Tíz éve várnak már a pestújhelyi és újpalotai evangélikus gyülekezet tagjai arra, hogy egy, a rendezvényeikhez méltó gyülekezeti teremhez jussanak. A beruházásnak azonban nemcsak anyagi, hanem jogi akadályai is voltak.

– Az egyetlen hely, ahol ez a terem elférne – a mostani sekrestyénk helyén –, azonban egy furcsa szabályozásnak köszönhetően a Templom tér közkertként szerepelt az ingatlankataszterben, amely csak 5 százalékos beépíthetőséget engedélyezett. Nekünk tehát először ezt a besorolást kellett módosíttatnunk – mondta Szabó András lelkész, aki tíz éve az egyik kezdeményezője volt a gyülekezeti terem építésének.
Egy telek besorolásának módosítása mindig is embert – jelen esetben inkább gyülekezetet – próbáló feladat. Így volt ez most is, hisz a fővárosnál hat évbe telt ennek az adminisztrációs hibának a korrigálása. A közelmúltban azonban ez az akadály elhárult végre a beruházás elől.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Jelenleg a tervezés fázisában vagyunk, még ki kell találnunk, hogy a szűk helyen hogyan férne el a legjobban a terem. Úgy gondolom, a tervek fél éven belül a rendelkezésünkre állnak, utána tudjuk majd beáraztatni a munkálatokat – mondta a lelkész. – A gyűjtést azonban már elkezdtük, így valamennyi önerővel rendelkezünk, de biztos, hogy szükségünk lesz egyéb támogatásokra is.
A pestújhelyi evangélikus templomot 1931-ben szentelték fel. Az említett sekrestyét azonban csak később, valamikor a háborút követően építették hozzá, így arra nem vonatkozik a fővárosi védettség. A gyülekezet ma körülbelül kétszázötven fővel működik, és a programokat kénytelenek vagy a templomban, vagy a közeli lelkészparókia egyik helyiségében rendezni.
Ezen az áldatlan állapoton szeretne minél előbb változtatni a közösség, aminek tagjai elsősorban abban bíznak, hogy olyan kerületben, amelyben katolikus és református templom is épült, az evangélikusok is kaphatnak egy gyülekezeti termet.

Comments are closed.