Teljes többség pengeváltással

A sajtó egyoldalúságát kifogásolta a Fidesz-frakció a szeptember 30-i képviselő-testületi ülésen. Mindez eléggé merészen hangzott, Matlák Gábor alpolgármester azt tanácsolta, jegyezzük föl a naptárban.  – Ez az a testületi-ülés, ahol a Fidesz nevű párt és hatalom kritizálja azt, hogy valahol nincs sajtószabadság Magyarországon és a klientúrának kifizetések folynak. És ezt a Fidesz mondja nekünk – szögezte le Matlák.

A Tizenötödik című újság tartalmának egyensúlyaira oly kényesen figyelő Lehoczki Ádám (Fidesz-KDNP) az átláthatósági biztos jelentésére is felhívta a figyelmet, szerinte indokolatlanul sokat fizetett érte az önkormányzat. A szintén fideszes Mihály Zoltánné felolvasta hozzászólását, ebben a napirenden szereplő kérdés (az Eötvös utca 45-47 elidegenítéséről szóló előterjesztés) kapcsán azt állapította meg, hogy „nem jól gazdálkodik a kerület az ingatlanvagyonával”.

Tóth Imre alpolgármester úgy válaszolt, hogy a fideszes frakció mélyen hallgat arról a 3 és félmilliárd forintról, amivel a Fidesz-kormány a XV. kerületet bünteti. „Ha valaki elolvasta az előterjesztést, és vették a fáradságot, hogy megnézzék, milyen állapotban vannak ezek az ingatlanok, akkor azt gondolom, hogy ráköltés helyett az eladás a költséghatékonyabb. Ha nem büntetne minket a Fidesz, akkor erre nem lenne szükségünk.  Hangsúlyozom, ingatlaneladásra akkor is sort kerít az önkormányzat” – mondta el Tóth Imre.

Szilvágyi László aktívabb olvasási szokások bevezetését javasolta Szalay Kornél Gézának, akinek annyi érdemi megjegyzése volt, hogy a megszámlálhatatlan milliárdokból rendezett Vadászati Kiállításnak más a neve. A politikai purparlét követően, melyben a legbeszédesebb Csonka László (Fidesz-KDNP) hallgatása volt, a testület nagy szótöbbséggel (13 igen, 5 nem és egy tartózkodás mellett) megszavazta a napirendet, el lehet adni az Eötvös utcai ingatlan önkormányzatra eső részét. 

Szóba került még, hogy a Fidesz sokáig akadályozta a 2019-es költségvetés megalkotását, ennek lett következménye a közgyűlésben kialakuló maximális ellenzéki többség. Matlák Gábornak a vita hevében elhangzó hozzászólása jól jellemezte a napirendtől eltérő, többnyire most is obstrukciós fáradozást. – Majd szólok, ha fideszes szavazatokra lesz szükségünk. 

Comments are closed.