Téli védelem az autónak

A téli időjárás – ha nem gondoskodunk a megfelelő védelemről – autónkat is megviselheti, s okozhat benne, rajta akár visszafordíthatatlan károkat is. Éppen ezért mindenképpen érdemes elvégezni bizonyos munkákat még a havas, latyakos idő beállta előtt.
– A karosszéria az autónk legdrágább része, a jármű értékét leginkább meghatározó szerkezeti elem. Mivel a só hatására a fényezés mattá válik, a felületi sérülésekben korróziót indít el, érdemes még a szárazabb időben teljes külső polírt adni a fényezésnek – javasolja Taraczkay József autószerelő.
Lényeges, hogy bármilyen szert csak tiszta és száraz autóra kenjünk fel, és a művelethez használt törlőkendő is legyen tiszta, illetve lehetőleg puha.
A rászáradt sarat nagynyomású vízsugárral alaposan ki kell mosni a sárvédők belsejéből, a küszöbök pereméről, a fenéklemezről, de a motorteret is érdemes tisztán tartani. Az elektromos részeket fújjuk be vízkiszorító, kenő- és olajozóspray-vel. Ez a készítmény részlegesen és átmenetileg véd a korróziótól, az oxidációtól, és nem engedi be a vizet a szűkebb illesztésekbe, csatlakozókba.
Legalább ennyire fontos a zárak és ajtók ápolása, karbantartása.
– Először a zárat fújjuk be, hogy könnyedén működjön, majd következzenek a zsanérok és az ajtóhatárolók. Ha ezt rendszeresen megtesszük, akkor elkerülhetjük, hogy tavaszra nyikorgó, nehezen nyíló ajtó várjon ránk – hívja fel a figyelmet a szakember.

Comments are closed.