Téli károk az autónkon

Ahogy a tél beköszöntével szaporodnak a kátyúk az utakon, egyre gyakrabban fordul elő, hogy az útról felverődő kavicsok szélvédőkárt okoznak. Ez különösen hidegben jelent problémát, hiszen a hőmérséklet-különbség okozta anyagfeszültség miatt az üveg a pontszerű sérülés helyett akár végig is repedhet – magyarázza Czebe Sándor, a Safedrive Kft. közlekedésbiztonsági trénere.
Ezért is érdemes minél hamarabb kijavíttatni a sérülést, mert ezzel megelőzhető a teljes szélvédőcsere, amely igen drága. A szélvédőkár javítását nehéz a kötelező biztosítás terhére írni, mivel gyakran nem bizonyítható, hogy ki volt a károkozó, ezért általában casco biztosítással szokták rendezni. Érdemes az ilyen biztosítás megkötésekor figyelni arra, hogy a szélvédőkár javítása ne jelentse a bónuszbesorolás változását, illetve néhány biztosításnál ilyen esetben még az önrész fizetésétől is eltekintenek.
A téli időjárás másik veszélyét a kátyúk jelentik. – Ha belehajtottunk a gödörbe, és az kárt tett a kocsinkban, hívjunk rendőrt, aki jegyzőkönyvet vesz fel az esetről. Érdemes képeket is készíteni, habár vélhetően ezt a rend­őrök is megteszik. A jegyzőkönyvvel felszerelkezve indulhatunk kártérítésért. Ha van kátyú-, illetve casco biztosításunk, akkor a biztosítót keressük meg, ha nincs, akkor az adott út kezelőjéhez kell fordulnunk a megfelelő bizonyítékokkal – tanácsolja a szakember.

A fővárosi utakon keletkezett kátyúk miatt bekövetkező károkat itt lehet bejelenteni.

Comments are closed.