A csúszós időben fontos téli gumi!

November első három hete a téli kerékcsere időszaka, hiszen ilyenkor csökken az átlaghőmérséklet 7 fok alá, amikortól javasolt a téli gumik használata. Sok autós azonban a mai napig figyelmen kívül hagyja a kerékváltás fontosságát, pedig a változó időjárási viszonyok miatt a növekvő féktávolság veszélyes helyzeteket teremthet.

gumi, botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Aki télen nyári gumival közlekedik, azzal kell számolnia, hogy a féktávja háromszorosára növekszik. Hiába vezet óvatosan, a váratlan helyzetekre nem lehet felkészülni – magyarázza Czebe Sándor, a Safedrive Kft. biztonságtechnikai trénere.
Nem véletlen, hogy idén november elején a közlekedési hatóságok háromnapos országos ellenőrzési akciót tartottak, amikor többek között a személygépkocsik gumiját, műszaki állapotát vizsgálták. – A jelenlegi előírások szerint az eredetileg 6–12 milliméter profilmélységű abroncsokat 1,6 milliméter mélységig lehet használni, ám ez már rendkívül balesetveszélyes. Tudni kell azt is, hogy a 4 milliméternél kisebb mélységű téli abroncsok már nem megbízhatóak a csúszós időben – hangsúlyozza a szakember.
Vannak, akik négy évszakos gumival igyekeznek elkerülni az őszi és tavaszi kerékcsere procedúráját. Ezekről a gumiabroncsokról azt kell tudni, hogy alapvetően olyan téli gumik, amelyeket nyáron is lehet használni. Ezt a fajtájú abroncsot a gyártók azoknak ajánlják, akik nem tesznek meg nagy távolságokat, azaz főként városban közlekednek, valamint általában nem haladnak nagy sebességgel.

Comments are closed.