Télen fedél nélkül

A téli időszakhoz közeledve egyre nagyobb hangsúlyt kap a hajléktalanellátás. Mi is utánajártunk, mi történik ezen a területen a kerületben. A hajléktalanokkal való kapcsolattartás, a rászorulók segítése január 1-je óta az Egyesített Szociális Intézmények berkein belül működő Család- és Gyermekjóléti Központhoz tartozik.

Kerületi vonatkozás

– Hivatalosan november 1-jétől elkezdődött a krízisidőszak, ami a nappali melegedőben március 31-ig, az utcai szolgálatnak pedig április végégi tart – mondta Százné Orosz Krisztina, a központ vezetője.
Győri Anna, a Kontyfa utcai nappali melegedő felelős vezetője szerint az ellátottak száma a kerületben ötven-hatvan fő között mozog. Többségük bejár a melegedőbe, és nem mindegyikük az erdőben, illetve a XV–XVI. kerületek közötti bokros területeken lakik.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

– A szociális munkásainknál mindig van gyertya, takaró, konzerv, ruha és takarófólia, amit szükség esetén a hajléktalanok között szétosztanak. Télen persze még inkább szükség van a meleg holmikra és a gyertyákra is. Karácsony táján több adományt kapunk, de a fenti dolgokra folyamatosan szükségünk van – mondja Győri Anna.
A krízisidőszakban a nappali melegedő hétvégén is nyitva van. Hétfőn 10 és délután 4 óra között, keddtől péntekig 9-től délután 5 óráig, szombaton és vasárnap pedig 10-től délután 4 óra között várják meleg teával és szendvicsekkel a rászorulókat.

Ételosztás

A kerületi ellátóintézmények csak karácsonykor osztanak meleg ételt, illetve szilveszterkor virslit, ám minden évben kerületi civil szervezetek is szerveznek ételosztást. Ennek az odafigyelésnek – amiből a rendőrök, a mezőőrök, a rendészek és a polgárőrök is kiveszik a részüket – is betudható, hogy három éve nem volt kihűléses haláleset a kerületben.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fővárosi segítség

A fővárosi önkormányzat felkészült a hajléktalanok téli ellátásra. Minden rászoruló részére az egyéni igényeknek megfelelően tudnak ellátást biztosítani, amibe beletartozik a nappali és az éjszakai ellátás, az állandó lakhatás biztosítása, a foglalkoztatási programok, az étkeztetés, valamint az egészségügyi szolgáltatások – mondta sajtótájékoztatón Tarlós István.
A főpolgármester beszámolt arról, hogy a főváros hajléktalanellátó szervezete (a BMSZKI) a hajléktalanügyi konzorciumba tartozó szervezetekkel – mint a máltai szeretetszolgálat vagy a Menhely Alapítvány – 7535 férőhelyet tud a hajléktalanoknak biztosítani, valamint összességében 3911 nappali melegedő férőhelyet. Emellett állandó diszpécserszolgálatot, krízis­autót, egészségügyi ellátást, utcai étkeztetést, fürdetőt és fertőtlenítőállomást is biztosítanak.
Hajléktalanok segítésére 155 millió forint pályázati pénzforrás, valamint a fővárosi költségvetésből további 274 millió forint, azaz összesen mintegy 430 millió forint áll rendelkezésre.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Férőhelyek

– A hajléktalanokat segítő rendszerben összesen 9500 férőhelyet tudnak biztosítani az utcán élők elhelyezésére, és ez a szám a télen még 1500 férőhellyel bővül. Ennyi férőhely elegendő volt tavaly arra, hogy a rászorulók átvészeljék a telet – mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára az október 25-i tájékoztatóján.
Azt is elmondta, hogy a lakhatással kapcsolatos 9 milliárd forintos központi krízispályázat lezárult, és ezen támogatást lehetett igényelni, a hajléktalanszállások férőhelyének bővítésére, regionális diszpécserközpontok finanszírozására, olyan szolgáltatások támogatására, amik a hajléktalanok mindennapjait segítik, például jogsegély-szolgáltatásra. Ezenkívül a szakmai munkát is támogatták, például a szociális munkások kiégését megelőző programokat.

Önálló élet

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

A kormány uniós pénzből hozzásegítené a hajléktalanellátó szervezeteket ahhoz, hogy az önálló életvitelre alkalmas emberek átköltözhessenek a szállókról albérletekbe. A pályázati pénzből havonta körülbelül 20 ezer forint albérleti támogatást biztosítanának 2017-től a költözőknek.
Szintén uniós támogatásból segítenék az úgynevezett elsőként lakhatás programot, ami azt jelenti, hogy az utcáról nem a szállóra, hanem albérletbe költöznének a hajléktalanok. Erre 1,7 milliárd forintos pályázati keretet biztosít az Európai Unió.
A lakhatás mellett az étkezést is támogatja a kormány. A 4 milliárd forintos kerettel kiírt pályázati pénzből idén négyezer rászorulónak tudnának napi egyszeri meleg ételt adni a pályázaton nyertes szolgáltatók. Az országos programban összesen 90 ponton tudnának ételt osztani a hajléktalanoknak.

Comments are closed.