Telefonon is javítható a hibás szja-bevallás

Nem kell felkeresni a NAV ügyfélszolgálatát annak az ügyfélnek, akinek javítania kell hibás személyijövedelemadó-bevallását. PIN-kóddal ugyanis telefonon korrigálható az értesítésben említett hiba.

Ehhez egyedi azonosító, PIN-kód szükséges, amit a „TEL” jelű adatlapon lehet kérni akár papíron, akár elektronikusan. Az adatlap a NAV weboldalán, a www.nav.gov.hu „Nyomtatványkitöltő programok” menüpont alatt érhető el.

Telefonon keresztül is javítható bevallási hiba lehet például, ha a családi kedvezmény érvényesítésekor a gyermek adatait hiányosan adták meg, vagy ha pontatlanul közölték az önkéntes biztosító pénztári adatokat. A hibás szja-bevallást sokszor a NAV automatikusan javítja, de ha a hiba csak az adózó közreműködésével korrigálható, a NAV levelet küld a javítás lehetséges módjairól.

Visszaigényelhető adó esetén a 30 napos utalási határidőt a bevallás javításának napjától kell számolni. A bevallást javítani és más adóügyeket intézni PIN-kóddal lehet a 06-40/20-21-22-es telefonszámon (július 1-jétől a 06-80/20-21-22-es számon), ahol menürendszer segíti a választást.

Jelenleg 17 ügycsoportban lehet telefonon intézkedni, például az adózói minősítéssel kapcsolatos információk, vagy a folyószámla adatok lekérdezésére, egyeztetésére, az adatok változásának bejelentésére is használható a rendszer.

A bevallás javításához négy lépésben lehet eljutni. A második lépés után meg kell adni az adóazonosító jelet és a PIN-kódot.

1. lépés: 1-es – Ügyintézés és konkrét ügyekre vonatkozó tájékoztatás

2. lépés: 1-es – Ügyintézés saját ügyben, adóazonosító jel és PIN-kód megadása

3. lépés: 2-es – Bevallásokkal kapcsolatos ügyintézés, tájékoztatás

4. lépés: 1-es – személyijövedelemadó-bevallás

Comments are closed.