A legfrissebb hazai ajánlások szerint naponta legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, például joghurtot vagy sajtot kellene fogyasztanunk.

Nekünk, magyaroknak azonban mintha nem ízlenének a tejből készült finomságok: az Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapot Vizsgálat adatai szerint 84 százalék azok aránya, akik az ajánlásnál kevesebbet esznek belőlük. Míg a gyerekek 30 százaléka mindössze heti 1-2 alkalommal iszik tejet, 8 százalékuk egyáltalán nem fogyasztja az alapvető fontosságú tápanyagokat tartalmazó folyadékot.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A tej és a tejtermékek a kiegyensúlyozott, vegyes étrend fontos részei, és a bennük található értékes tápanyagok hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez. Meglepő, hogy miközben ezt a legtöbben így gondolják, mégis évről évre egyre kevesebbet fogyasztunk ezekből az élelmiszerekből.
A szakértők ezért a rendszeres tej- és tejtermékfogyasztás fontosságára hívják fel a figyelmet. A Nemzetközi Tejszövetség 1957 óta minden év május utolsó keddjén tartja a tej világnapját, hazánkban pedig június elsején kerül terítékre!

Comments are closed.