Tavalyinál súlyosabb influenzajárvány jöhet

A tavalyinál súlyosabb influenzajárványra kell számítani az idén Európában, ezért a szakemberek mindenkinek azt javasolják, hogy oltassa be magát – mondta az Egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológus főorvosa az M1 aktuális csatornán kedden.

Szlávik János azzal kapcsolatban mondta ezt, hogy az úgynevezett ausztrál influenza idén 137 ezer embert fertőzött meg Ausztráliában. Felhívta a figyelmet arra, hogy minden évben változik az influenzavírus és új törzsek alakulnak ki, elkerülhetetlen, hogy az ausztrál vírustörzs elérje Magyarországot is.
A már hozzáférhető oltóanyag ugyanakor védelmet nyújt a déli féltekén kialakult törzs ellen is. Ez nem jelent százszázalékos védelmet, de aki beoltatja magát, biztos lehet abban, ha meg is fertőződik, a betegség nem lesz súlyos lefolyású nála.
Magyarországon még mindig alacsony, 20-25 százalékos az átoltottság, miközben a kívánatos szint legalább 40 százalékos lenne. A jelenlegi légúti megbetegedéseket még nem az influenza okozza, mivel az általában december végén jelenik meg. Még mindenki időben beoltathatja magát, mivel a védettség kialakulásához, mintegy két hét szükséges.

Comments are closed.