Társasházi színházi élmény

A közelmúltban rendhagyó eseménynek volt a helyszíne az egyik rákospalotai ház udvara. A Szent Korona útja 11.-es számú házban ugyanis szeptember 18-án színházi előadást rendeztek.
– A Gang Színház társulata hirdetett pályázatot, amelyre jelentkeztünk – tudtuk meg Juhász Attilától, a társasház közös képviselőjétől.
A 2014-ben alakult Gang Színház olyan rendhagyó színházi formáció, ahol nem a nézők mennek színházba, hanem a társulat költözik – egy előadás erejéig – a nézők otthonába, jobban mondva az udvarába. A Gang Színház missziója, hogy azok a lakosok is részesüljenek kulturális élményben, akiknek erre nem vagy kevés lehetősége lenne. Azt persze kevesen gondolták, hogy a világot egy koronavírus-járvány sújtja majd, amely minden más mellett a művészéletet is ellehetetleníti. A színházakat hónapokra bezárták, és amikor újranyitottak, akkor is csak fél házakkal üzemelhettek.

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

A Gang Színház Az új lakó című darabját júliusban mutatta be, mely egy színházi lakógyűlésről szól. A korábbiakkal ellentétben ebben a saját műben a színészek a nézőket is bevonják az előadásba. A darabot már több mint hatvan társasházban bemutatták, az előadások többsége főleg a Belvárosban volt. Szeptember 18-án viszont első alkalommal a XV. kerületbe is ellátogattak a színészek.
– A történet két házmesterjelölt harcáról szólt, melybe a nézők is beleszólhattak – mesélte Juhász Attila, a rákospalotai ház képviselője. – Jó volt látni, hogy a darab a ház lakóit is mennyire érdekelte, s hogy milyen aktívan vettek részt az előadásban.
A különleges élmény a lakóközösség számára teljesen ingyenes volt, és az előadást követő tapsból az derült ki, hogy az új színházi forma a rákospalotai lakók tetszését is elnyerte.
– Mostantól figyelemmel kísérjük majd a Gang Színház programjait, és, ha lehetőségünk lesz rá, szívesen pályáznánk majd újabb darabok megtekintésére is – jegyezte meg Juhász Attila.

Comments are closed.