Tanyaudvar a határban

Utolsó szakaszánál tart a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat Tanyaudvara (XVI. kerület, Sarjú utca 5., a Szilas-patak partján), amely létesítmény már „félkész” állapotában is nagy népszerűségnek örvendett. Oláh Csaba, a szolgálat vezetője elmondta, a szeptemberi tanévkezdést már „együtt szeretnék ünnepelni” a gyerekekkel, ezért megpróbálják augusztus második felére befejezni a beruházást.

Fotók: XVMÉDIA, Vargosz

– Folyamatosan szépülünk. Háromszáz őshonos tyúkfajtát vásároltunk, az ő életterüket úgy alakítottuk ki, hogy a szülőpároknak külön fakkokat létesítettünk. Ezenkívül 2 új tavat is építettünk, a libáknak és a kacsáknak külön-külön, így a teknőstóval együtt már 3 vizes bemutatóhelyünk van. A nemrég vásárolt 2 szamarunk is nagyon jól érzi magát – mondta Oláh Csaba.

A Tanyaudvar immár népes állatállománnyal rendelkezik, hisz az említett 2 szamár és 350 tyúk mellett már korábbról 10 kecske, 12 juh, 40 nyúl, 2 tehén, foglyok, fácánok, fürjek, teknősök láthatók a mezőőrök központi telephelyén.

– Egyik legújabb ékességünk a Bálint Gazda Gyümölcsöse, amit a név­adó, az immár 101 éves Bálint Gyuri bácsi irányításával alakítottunk ki. Ez a gyümölcsös 31 olyan különleges gyümölcsfából áll, amelyek mindegyikét az idős kertész javasolta, és minden fát az ő iránymutatásával metszettek meg „karcsú orsóformára” – fűzte hozzá a szolgálat vezetője.

Ami még hátravan a Tanyaudvarból: egyrészt a disznóólak, ahova majd a szintén őshonos mangalicák kerülhetnek, egy trágyatároló, egy műhely, illetve a gyerekek oktatását elősegítő előadóterem és szaletli megépítése.

– Tavaly október elején tartottunk az első ütem végén, azt követően alig két hónap alatt több mint kétezren látogattak meg bennünket. És ebben nem voltak benne a gyerekcsoportok. Ez a magas szám is azt bizonyítja, hogy nagyon nagy az érdeklődés az udvar iránt. Erre számítunk majd szeptembertől is. Az alapkoncepciónk továbbra is az, hogy hétfőtől péntekig bejelentkezés alapján az óvodai és iskolai csoportoknak biztosítunk lehetőséget a Tanyaudvar megtekintésére. Hétvégeken pedig a lakosság felé nyitunk. Csoportoknak bejelentkezni a +36 20 593 5266-os számon lehet. Reméljük, hogy a XV. kerületből is sokan élnek majd ezzel a lehetőséggel – állapította meg bizakodva Oláh Csaba.