Tankönyvmizéria

Idén az 1–9. évfolyamon tanuló diákok, vagyis több mint egymillió gyermek ingyen kapott tankönyvet. Az első és a második osztályos diákok kivételével a többiek csak a munkafüzeteket tarthatják meg, a tankönyveket tanév végén vissza kell adniuk az oktatási intézményeknek. Emiatt több fórumon is dühös szülői hozzászólásokat lehet olvasni, amiben azt firtatják, akkor ingyenesek vagy csak kölcsönbe kapják a gyerekek a kiadványokat?

Igaz, hogy a mostani rendszerben a munkafüzet és a munkatankönyv ingyenes, de a tankönyvet vissza kell adni tanév végén. A diákok térítésmentesen csak használatra kapják kölcsönbe ezt, rongálódás esetén ki kell fizetniük.

Illusztráció/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Illusztráció/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Jó ötletnek tűnt a tartós tankönyvek rendszere, mostanra azonban sokan nem tudnak őszintén lelkesedni, pedig a kezdeményezés nem új keletű. Számos országban bevett szokás, hogy a tankönyveket nem kell a családoknak megvásárolniuk, hanem az iskola kölcsönzi azt a tanulmányaikhoz. Sőt nálunk is voltak már régebben e tekintetben javaslatok, hiszen a pedagógusok és szülők is felismerték, a tankönyvek újrahasznosíthatók más évfolyamokon is.
A szülők legnagyobb problémája azonban, hogy a csemetéjük nem írhat bele a tankönyvbe, és a csomagolással kapcsolatban is számos kérdés megfogalmazódott. Mindenesetre, aki olyan szerencsés, hogy első osztálytól tartós tankönyvcsomagból tanul, lassan beleszokik, hogy nemcsak a saját, hanem a közösség értékeire is vigyáznia kell. Egy könyvet alapból nem rongálunk, ha pedig vigyázunk rá, még sokáig tehet jó szolgálatot a következő osztálynak. Ráadásul a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-nél a tankönyvek széles választéka jó pénzért meg is vásárolható.

Comments are closed.