Támogatott tehetségek

Az önkormányzat 1993 óta támogatja a tehetséges kerületi tanulókat. Az ösztöndíjrendszert dr. Pálinszki Antal, az önkormányzat korábbi alpolgármestere alapította. A támogatást azért dolgozták ki, hogy segíteni tudják a legtehetségesebb diákok továbbtanulását. Eredetileg három kategóriában, általános, középiskolás és felsőoktatásban résztvevő fiatalokat segítettek, később a kategóriákat és a támogatottak számát is növelték. Az elmúlt 21 évben ötszáznyolcvan fiatal részesült ösztöndíjban. A képviselő-testület utoljára 2009-ben módosította az ösztöndíjrendeletét. Szétbontották az alap- és mesterképzésben részt vevő egyetemi hallgatókat, így negyvenre növelték a támogatottak számát.

Átadóünnepség/Fotó:  XV Média, Vargosz

Átadóünnepség/Fotó: XV Média, Vargosz

– Idén 48 pályázat érkezett hozzánk, melyből igyekeztünk minél többet támogatni – mondta Németh Angéla alpolgármester.

A tanulmányi ösztöndíjban csak azok a diákok részesülhetnek, akik legalább egy esztendeje életvitelszerűen a kerületben laknak, illetve kimagasló tanulmányi eredményt értek el. A pályázókat öt kategóriában – általános iskola 5-8. évfolyam, középiskola 9-12. évfolyam, a szakképzésben, a felsőoktatás alapképzésében, illetve a mester és osztatlan képzésben résztvevők – értékelték. A harminchat díjazottaknak Németh Angéla alpolgármester adta át az ösztöndíjról szóló igazolást.

A rendezvényen több olyan sportolót és edzőjüket is köszöntötték, akik az elmúlt időszakban kimagasló eredményeket értek el. Elismerésben részesült a karatés Hárspataki Gábor (edző: Fischer Mihály) és Szabó Petra (edző: Szécsényi Attila), a súlyemelő Takács Mária, illetve az ökölvívó Bencsi Armand, Homlok Márk, Lakatos Lorenzo és Lakatos Tícián (edzők: Buga Kálmán és Szabó Egon).

 

Comments are closed.