Tálalókonyha korszerűsítve

A járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt megújult a Bújócska tagóvoda tálalókonyhája. A munkálatok részleteiről Mona Péter, a Gazdasági Működtetési Központ (GMK) műszaki igazgatója adott tájékoztatást. 
„Az óvodai felújítások prioritási sorrendjében a fűtéskorszerűsítések és az udvari játékok mellett előkelő helyen szerepel a kerületi főzőkonyhák, illetve intézményi tálalókonyhák modernizálása is. A 2020-as évre jóváhagyott költségvetésben a Bújócska tagóvoda tálalókonyhájának átépítése is szerepel, melyet a nyári szünetre terveztek, azonban a koronavírus-járvány következtében kialakult helyzethez alkalmazkodva a GMK intézkedett a kivitelezés korábbi megkezdéséről” – mondta Mona Péter.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

A 2020-as költségvetés elfogadása után a GMK a K6 Stúdió tervei alapján március 18-án beszerzési pályázatot hirdetett a tálalókonyha felújítására, majd a pályázat nyertesével (Konstart Kft.) kötött szerződést követően április 24-én a munkaterület átadásával megkezdődhetett a kivitelezés bruttó 17 millió 623 ezer forint értékben.
A tálalókonyha egy 13 négyzetméteres és egy 27 négyzetméteres helyiségből állt, a kisebben történt az ételek tálalása és a fehérmosogatás. A nagyobban, ahol régebben főzőkonyha üzemelt, viszont több olyan funkció keveredett (feketemosogató, dolgozói étkező, bútorokkal lekerített raktár), ami nem felelt meg az előírásoknak. A helyiségekben a fali csempeburkolatok helyenként repedtek, hiányosak, foltosak, az ajtók kopottak voltak, a küszöbök elkorhadtak. A beépített bútorzat és a szaniterek elhasználódtak. A villanykapcsolók és aljzatok, valamint az elektromos, illetve gépészeti alapvezetékek igencsak korszerűtlenek voltak – tudtuk meg.
A felújításnak köszönhetően a meglévő tálalókonyha és mosogató elrendezése megváltozott. A nagyobb alapterületű, vegyes használatú helyiség területéből egy fogyasztói edénymosogató teret kerítettek le, a fennmaradó részen a tálalókonyha üzemel. A régi tálaló és mosogató területén pedig a dolgozói étkező kapott helyet – közölte a műszaki igazgató.
„A szerződésben foglalt teljesítési határidő 2020. június 3., ekkor a kivitelező készre jelentette a munkát, a szükséges egyeztetések, korrekciók, pótmunkák után június 10-én megkezdődött a műszaki átadás. Takarítás és fertőtlenítés elvégzését követően az óvoda június 15-én újra fogadhatta a kerületi gyermekeket. Kihasználva az óvodai zárvatartást, a vállalkozóval egyeztetve a GMK munkatársai a kivitelezés 40 napja alatt olyan karbantartási, főleg festési munkálatokat is elvégeztek, melyek nem tartoztak a tálalókonyhai átépítéshez: aulát, folyosót, beltéri nyílászárókat újítottak fel” – tette hozzá Mona ­Péter.

Comments are closed.