Tájékoztató az időközi polgármester-választásról

Hajdu László polgármester országgyűlési képviselővé választására tekintettel 2018. június 7. napjával lemondott tisztségéről. A polgármesteri tisztség megüresedésére tekintettel

Budapest Főváros XV. kerület Helyi Választási Bizottság

2018. szeptember 30. napjára időközi polgármester-választást tűzött ki.

Az időközi választáson önkormányzati képviselők választására nem kerül sor, a kerület választópolgárai csak az új polgármester személyéről döntenek.

A választáson polgármesterjelölt az a nagykorú magyar állampolgár, valamint az Európai Unió más tagállamának magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgára, akit a törvényben meghatározott számú választópolgár jelöltnek ajánlott (a törvény szerint a 10 000 lakost meghaladó, de 100 000 vagy annál kevesebb lakosú település esetén a polgármester-jelöltséghez legalább 300 választópolgár ajánlása szükséges).

A polgármesterjelölt jelölő szervezet jelöltjeként vagy független jelöltként indulhat. Jelölő szervezetként polgármesterjelöltet nemcsak párt, hanem egyesület (szakszervezet kivételével) vagy nemzetiségi szervezet is állíthat. Két vagy több jelölő szervezet közös jelöltet is állíthat.

Ajánlást gyűjteni csak a Helyi Választási Iroda által kiadott hivatalos ajánlóíveken lehet. Ajánlóíveket jelölő szervezetek és a független jelöltek igényelhetnek. Ajánlásokat augusztus 13-ától lehet gyűjteni, és az összegyűjtött ajánlásokat legkésőbb augusztus 27-éig kell leadni. Ajánlást az állampolgárok zaklatása nélkül bárhol lehet gyűjteni a törvényben meghatározott kivételekkel (munkahelyen, tömegközlekedési eszközön, iskolába, orvosi rendelőben stb.). A választópolgár több jelöltet is ajánlhat, azonban egy jelöltet csak egy ajánlással támogathat.

A Nemzeti Választási Iroda augusztus 3. és augusztus 13. között értesítő megküldésével tájékoztatjaa választópolgárokat arról a szavazókörnek a számáról és címéről, ahol szavazatukat leadhatják.

A választási kampányidőszak augusztus 11-én veszi kezdetét. Kampányidőszakban főszabály szerint bárhová elhelyezhető plakát, azonban épület falára, kerítésre plakátot elhelyezni kizárólag a tulajdonos, illetve a bérlő hozzájárulásával lehet.

A Helyi Választási Bizottság és a Helyi Választási Iroda elérhetőségeit a Budapest Főváros XV. kerület Önkormányzatának honlapján közétett hirdetmény tartalmazza. A választással összefüggő további részletes információk a Nemzeti Választási Iroda honlapján (www.valasztas.hu) olvashatók.

Budapest, 2018. július 12.

Dr. Lamperth Mónika s.k.
Budapest Főváros XV. kerület Helyi Választási
Iroda vezetője

Comments are closed.