Tájékoztató az Eötvös utcai fasor rekonstrukciójáról

Az önkormányzat képviselő-testülete nettó 20 millió forintot hagyott jóvá „fasorrekonstrukció” címen fatelepítésekre. A keretből egységes, egész utcaszakaszokra kiterjedő új fasorokat hozunk létre a meglévő, elöregedett fák kivágásával, helyettük új facsemeték ültetésével.
A fakataszter adatai szerint az Eötvös utcában nagy mennyiségben találhatók balesetveszélyes, korhadt, elöregedett fák. Az állapotmutatók alapján 188 fát vágnak ki a szakemberek a Hubay Jenő tér és a Dugonics utca közötti szakaszon, viszont az elmúlt 5-6 évben elültetett facsemetéket és a Csokonai Művelődési Ház előtt lévő négy gömbkőrist meghagyják. A kivágással felszabadult, illetve az üres helyekre összesen 231 csemete ültetését tervezzük. A telepítendő fafaj mezei juhar (Acer campestre), ugyanis az elmúlt években is ezzel pótoltuk a foghíjakat az utcában. Tervezzük „Elsrijk” vagy „Queen Elizabeth” fajták ültetését is. Mindkettő nőhet kisebb, illetve közepes méretűre, koronájuk kerekded, jól alakítható és kiváló várostűrő növények.
Az Eötvös utcai helyszínen kívül további 69 fát a lakosság által korábban javasolt helyszínekre, illetve kivágás miatt meg­üresedett helyekre ültetünk.
A növénytelepítéseket a Kerület- és Vállalkozásfejlesztési, Érték- és Környezetvédelmi Bizottság 104/2015. (VIII. 31.) számú határozata alapján végzik.
A kivitelezést a Répszolg Kft. (Hunyadi utca. 3.) végzi 2015. október-novemberben. A munkálatok megkezdése előtt az érintett ingatlantulajdonosokat külön tájékoztatjuk.
Hajdu László polgármester

Comments are closed.