Szusza Ferenc emléke

Szusza József, a Pestújhelyi Pátria Egyesület elnökségi tagja és a Pestújhelyi Fiatalok aktivistája december közepén az Újpest FC Megyeri úti stadionjában járt. A kerületi fiatalembert azonban nem a futball szenvedélye vitte a legendás stadionba, hanem egy távoli rokona, a Franciaországból hazatérő Hervé Szusza.

Hervé a legendás újpesti labdarúgónak és a Megyeri úti stadion névadójának, Szusza Ferencnek az unokatestvére – mesélte Józsi, aki nem mellesleg az egyik legnagyobb magyar labdarúgó unokája. – Családfakutatásaink szerint jelenleg ő a legidősebb élő Szusza, aki még sosem járt a nagyapámról elnevezett stadionban. Pedig ő is már 74 esztendős. Ebből az alkalomból fogadtuk őt decemberben, és kísértük el a stadionba, ahol a klub illetékesei fogadtak bennünket. Jómagam több mint tíz éve nem jártam arrafelé, ezért ez a kedves fogadtatás engem is meglepett. Ezen felbuzdulva a nővéremmel, illetve az újpesti klubbal közösen tervezzük, hogy a néhai Juta-pálya helyén (XIII. kerületben a Váci úti Tesco mögött, a Balzsam utca és a Juta utca által határolt területen) levő parkban jövőre, nagyapám születésének századik évfordulóján Szusza-nap néven egy sportrendezvényt tartanánk.

A Szusza-család december 17-én közösen megtekintette többek között Szusza József 2017-ben felállított szobrát, illetve a 2003-ban Szusza Ferencre keresztelt Megyeri úti stadiont is alaposan bejárta. Ezt követően a lila-fehér csapat több legendás játékosával, például Szlezák Zoltánnal, Véber Györggyel és Kabát Péterrel is együtt ebédeltek.

A családunk története szorosan összefonódott a Juta zsáküzemmel – mesélte a pestújhelyi Szuszák egyike –, a nagyapám is ott dolgozott, és a gyár csapatában kezdett el focizni is. Nem mellesleg a Jutában együtt focizott a legendás sportriporterrel, Szepesi Györggyel is. 

Szusza Ferenc minden idők legeredményesebb magyar csatára volt. Munkáscsaládból származott, egyetlen kitörési lehetőség a számára a sport, a labdarúgás volt. Ő pedig élni tudott ezzel a lehetőséggel. 1935 és 61 között viselte a lila-fehér mezt. Közel 500 mérkőzésen egyes források szerint 393, mások szerint 518 gólt rúgott. Az Újpesttel négy bajnoki címet szerzett, ebből hármat zsinórban. A válogatott mezét 24-szer húzhatta magára, mely találkozókon 18 gólt szerzett. A pályafutását befejezve edzőként többek között a magyar Újpesti Dózsát, és Győri ETO-t, a lengyel Górnik Zarbze-t, illetve a spanyol Real Betist és Atletico Madridot is irányította.

Édesapám, idősebb Szusza József költözött először Pestújhelyre, azóta mi is itt lakunk – mesélte Szusza Józsi, a legendás labdarúgó unokája. – Szerintem én a lokálpatriotizmusomat is a nagyapámtól örököltem. Ahogy ő ragaszkodott Újpesthez, úgy ragaszkodom én is Pestújhelyhez.

Szusza Ferenc 2023. december 1-jén lenne százéves. A róla elnevezett Megyeri úti stadion azonban idén ünnepeli centenáriumát.

Comments are closed.