Szüreti felvonulás Rákospalotán

Idén 30 éve, hogy az eleinte még Gazdakörhöz tartozó fiatalok felelevenítették a szüret megünnepléséhez kapcsolódó szokásokat. Idén szeptember 18-án rendezik meg a hagyományőrző felvonulást, melyre mindenkit szeretettel meghív a Rákospalotai Örökségünk Egyesület.

Azok gyermekei lettek a csikósok és csikóslányok, akik eleinte vállalták e megtisztelő szerepet. Hagyomány szerint a főcsikós a csikósok, és betyárok kíséretében a csikóslányok összegyűjtésével nyitja meg a mulatságot. Mikor minden lány megérkezett a Karácsony Benő parkba, a legények elindulnak a főcsikóslányért, majd a bírópárért, hiszen ők a legfontosabb szereplői ennek a napnak.

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

Eközben a parkban délután 13 órától színes programokkal várják az érdeklődőket. A színpadon fellépnek: Kapi Gábor, Toldi Csaba nótaénekesek, citerázik Pásztor Barnabás a Népművészet Ifjú Mestere, illetve táncol a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes, zenél az Iszka Banda. E mellett Pónikocsikázással, kürtöskaláccsal és palotai rétessel várják az érdeklődőket. A részvevők megtekinthetik a korábbi szüreti felvonulásokon készült képekből összeállított kiállítást is. 

A főcsikós pár – Sebeházi Hajnalka Dóra, Galsi Dániel – és a bíró pár Pásztor Barnabás és felesége Pásztor-Sebeházi Rita – megérkezését követően kezdődik a csikósok tánca. 16 órakor indul a felvonulás az „Öregfalu” utcáin, lóháton, fiákerekkel, fogatokkal, énekkel és élő zenével, melyet a Mogyoródi Hangya Zenekar szolgáltat. A hagyománynak megfelelően alakul a felvonulás sorrendje: lovasok, főcsikóspár, bíró pár, majd őket követik a fogatokon népviseletbe öltözött csikóslányok, csikósok, menyecskék.

A felvonulás útvonala: 

Karáscony Benő park – Fő út  – Petőfi utca – Kisfaludy utca – Epres sor – Cserba Elemér utca – Nagysándor utca – Rákosmező utca – Mátyás utca – Aporháza utca – Telek utca – Rákosmező utca – Mátyás utca – Szentmihályi út – Nagysándor utca –  Cserba Elemér utca – Vécsey urca – Rákosmező utca – Régifóti út – Attila utca – Kismező utca – Kossuth utca – Csobogós utca – Mogyoród útja – Benkő István utca – Szántóföld út 

Comments are closed.