Szűréssel a bőrrák ellen

A kerületi egészségügyi szűrőprogramban már harmadszor szerepel az anyajegy- és bőrdaganatszűrés. Dr. Wallner Éva, a programot koordináló főorvos ezt azzal indokolta, hogy a bőrrák sokakat érintő betegségfajta, amelynél hatványozottan igaz a megelőzés, a mielőbbi felfedezés szerepe.
Az Észak-Pesti Kórház területén működő bőrgyógyászati szakrendelést sokan keresik fel, ezért dr. Alfaro Cooper Carlos szakorvosnak nem lesz könnyű a szűrőprogramot a napi feladatok közé beiktatnia.

melanomaimage10b-large
– A bőrelváltozások és az anyajegyek szűrése mindenki számára ajánlott – mondta dr. Wallner Éva. – A több anyajeggyel rendelkezőknek, különösen, ha napkedvelők, érdemes időnként bőrgyógyászati vizsgálaton részt venniük. A rosszindulatú bőrrák, a me­lanoma kialakulását elősegíti, ha az anyajegy napsugárzásnak, szoláriumozásnak, illetve a ruha folyamatos irritációjának van kitéve. Ha valaki az évekig változatlan anyajegye növekedését, felszínének megváltozását, színváltozását észleli, feltétlen kérje szakember véleményét.
A fájdalommentes vizsgálatokat dermatoszkóppal végzik, és ezzel nagy biztonsággal kiszűrhetők a kóros bőr­elváltozások. A szakemberek szerint a bőrproblémák leginkább a középkorúakat veszélyeztetik.
Az ingyenes szűréseket keddenként reggel 8 és 11 óra között végzik az Őrjárat utcai rendelő első emeletén. A vizsgálatokra előzetes bejelentkezés szükséges, amelyet az 06 1 506 0178-as telefonszámon lehet megtenni. Magyarországon a bőrtumorok száma az elmúlt tíz évben megkétszereződött, ezért is fontos a szűrővizsgálaton való ­részvétel.

Comments are closed.