Szűrés a bőrünk védelmében

A kerületi egészségügyi szűrőprogram egyik kiemelt szűrése lesz az anyajegy- és bőrdaganatszűrés áprilisban. Dr. Wallner Éva, a programot koordináló fõorvos ezt azzal indokolta, hogy a bőrrák komoly veszélyeket hordozó és sokakat érintő betegségfajta, aminél hatványozottan fontos a megelőzés, a mielőbbi felfedezés.

Az Észak-Pesti Kórház területén működő bőrgyógyászati szakrendelésen korábban egy tűt is nehéz lett volna leejteni, annyian voltak. Most, hogy már mindennap van rendelés, kicsit jobb a helyzet, és a szakorvosok egyikének, jelen esetben dr. Gomba Beátának már arra is van kapacitása, hogy április hónapban keddenként este 6 és 8 óra között és szerdánként reggel 10 és 12 óra között elvégezze a szűréseket.

Dr.. Gomba Beáta/Fotó: XV Média, Vargosz

Dr. Gomba Beáta/Fotó: XV Média, Vargosz

Az anyajegy és a bőrdaganat szűrése mindenki számára ajánlott – mondta a szakorvos. – Különösen fontos, hogy megnézessék magukat a napérzékeny bőrtípusúak, a sok anyajeggyel rendelkezők és azok, akiknek a családjában már előfordult ilyen megbetegedés.

Az úgynevezett festékes bőrdaganat esetében elég egyszeri sebészi beavatkozás, és szinte garantált a gyógyulás. A melanómaként ismert rosszindulatú daganat is gyógyítható, ha időben felfedezik. Magyarországon a bőrtumorok száma az elmúlt tíz évben megkétszereződött, ezért is fontos a szűrővizsgálaton való részvétel.

Lényeges, hogy a bőrgyógyászati szűrésre nem kell beutaló, ám időpontot kell kérni. Időpontot az 506 0178-as, az 506 0100-as, az 506 0105-ös és az 506 0149-es számokon adnak, vagy a Rákos úti szakrendelő betegirányításán.

Comments are closed.