Szünidei menza elvitelre is!

Nyári étkeztetéssel segíti a rászoruló gyermekeket és családjaikat a kerületi önkormányzat. Németh Angéla alpolgármestert arról kérdeztük, hogy szünidőben miként juthatnak meleg ételhez a kerületi gyermekek.

– Vakáció idején kik és milyen korú gyermekek kaphatnak ebédet?
– A tavalyihoz hasonlóan idén is megszervezzük a nyári étkeztetést a rászorulóknak. Ötvennégy napon, a június 19. és augusztus 31. közötti időszakban a bölcsődéstől az iskoláskorúakig kaphatnak ingyen ebédet a rossz anyagi körülmények között élők gyermekei. Szünidőben a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű kerületi lakóhellyel rendelkező kiskorú gyermekek részére jogszabály írja elő a meleg étel biztosítását, azonban önkormányzatunk ezenfelül önként vállalt feladata, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők is igényelhetnek nyári étkezést.

Németh AngélaFotó: XV Média, Nagy Botond

Németh Angéla/Fotó: XV Média, Nagy Botond

– A gyakorlatban hogyan oldják meg a szünidei ebédeltetést?
– Nyáron az Egyesített Szociális Intézmény két telephelyén biztosítjuk a napi egyszeri meleg ebédet. Újpalotán a Pajtás Étteremben a gyermekek helyben fogyaszthatják el a menüt, míg Rákospalotán az Arany János Utcai Időseket Segítő Szolgálatnál ételdobozban kapják meg elvitelre az ételt.
A bölcsődések és az óvodások részére a nyári ügyeleti rendszer nyitott intézményében ételdobozban vehetik át a meleg ételt gyermekeiknek azok a szülők, akik a saját bölcsődéjük vagy óvodájuk zárva tartása alatt másik intézmény ellátását nem kérik. Az iskolás gyermekek felügyeletét a napközis táborokban oldjuk meg, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő tanulók ott is ingyenesen étkezhetnek. Sőt kedvezményesen kaphatja meg az ebédet az a diák is, aki tanév közben az iskolában nem járt menzára.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Mi a teendőjük a szülőknek, ha vakáció idején is szeretnének menzát kérni?
– Kérelemre biztosítjuk a nyári étkezést. A szülők részletes információt kapnak az igénylés menetéről, a határozatot előre eljuttatjuk a családokhoz. Az ételek megrendelése folyamatos, azonban a kért időszakot megelőző ötödik napig le kell adni az igényléseket. Szeretnénk, ha az ebédlemondást is komolyan vennék a szülők, mert bár nekik ingyenes az étkezés, az önkormányzatnak azonban pénzbe kerül!

Comments are closed.