Születésnapos a legöregebb iskola

Idén már 140. alkalommal csöngettek be a Wágner Manó parkban. A kerület leg­öregebb iskolája, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium ugyanis idén a 140. születésnapját ünnepeli.

– Ez a 140 év természetesen a jogelődőkkel együtt értendő – tudtuk meg a tanári kar doyenjétől, Dul Hédi igazgatóhelyettestől. – A rákospalotai iskolát 1877-ben Szabó Alajos, az Állatorvosi Főiskola nyugalmazott főigazgatója alapította. Első évben még csak eleminek és polgári iskolának, majd 1878-ban már négyosztályos algimnáziumnak adott helyet a saját házában. Ez utóbbi dátumot tekintjük gimnáziumunk alapítási évének. A tanítás az állami iskolák tanterve szerint volt. Az akkori épületekből néhány megvan még, igaz, ma már nem tanítanak bennük.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Kevesen tudják, de a Dózsa elődjét eredetileg azért alapították, hogy az alapítónak, illetve arisztokrata barátainak a gyerekei nyugodt körülmények között tanulhassanak. Ennek megfelelően a diákok a közismereti tárgyakon túl vívást, zongorázást, éneket, táncot, lovaglást, illemtant és idegen nyelveket is tanultak.

– Az újabb lökést intézményünk Szabó Lajos vejének, Wágner Manónak a színrelépésével kapta, aki 1892-ben vette át az algimnázium vezetését. Neki köszönhető, hogy az intézmény a múlt század elején nyolcosztályos főgimnáziummá vált – mondta az igazgatóhelyettes.

A Dózsa elődje 1945-ig kizárólag fiú diákokat tanított, és a tanári kar is nagyrészt férfiakból állt. A folyamatosan növekvő tanulólétszám miatt az intézmény 1935-ben egy kétemeletes és kilenc tantermes Bartók Béla utcai épülettel (mai B épület) bővült. A mai, Fő úti 16 tantermes (plusz 4 szaktantermes) épületet (A épület) 1969-ben adták át. Dózsa György nevét 1949 óta viseli az intézmény, és 1972-ben a név­adó születésének 500. évfordulója alkalmából avatták fel Kiss István Kossuth-díjas szobrászművész Dózsáról készített szobrát is.

– A rendszerváltást követő változások közül előbb az 1994/95-öt emelném ki, amikor bevezettük a hat évfolyamos gimnáziumi oktatást, illetve 2005/2006-ban a képzésünk a táncművészeti szakképzéssel is kiegészült – magyarázta a szakember.

A születésnapos gimnázium a tanév során számos programmal emlékezik a jubileumról: jövő év február 2-án öregdiák-találkozó, május 24-én gálaműsor, május 25-én sportnap, valamint számos kiállítás és verseny lesz az iskolában, ahol a 140-es szám kulcsszerepet fog játszani. Már az idei tanévnyitó is ennek a jegyében telt, melyre az összes még élő igazgatót, Ábri Lászlót, Féja Endrét és dr. Tusnády Gábornét is meghívták.

Comments are closed.