Születésnap a Mézeskalács téren

Rendhagyó születésnapi ünnepség és szoboravató szemtanúi lehettek azok, akik október 13-án vásárolni indultak a Mézeskalács téren. A téren ugyanis az önkormányzat vezetői és még sokan mások a horvát származású Veszely Jelena szobrászt köszöntötték a 100. születésnapja alkalmából.

web_vsz_img_2412

Ilyen jeles napon pedig komoly ajándék is dukál. Nos, az idős hölgy a legszebb ajándékot kapta kerületünktől, ugyanis az 1973-ban készített Meditáció című szobrát, illetve annak környékét az önkormányzat támogatásával a Répszolg felújította. Az esemény díszvendégei pedig Veszely Jelena és Mladen Andric, Horvátország nemrég kinevezett nagykövete voltak.

A Mézeskalács téri lakótelep helyén valamikor futballpálya állt. A blokkházakat a ’70-es években építették, és a telep köztéri szobrának elkészítésére Veszely Jelenát kérték fel, aki a középső lányáról, Gyöngyvérről mintázta a Meditáció című szobrát. Az alkotást 1975-ben avatták fel, majd szép lassan mindenki elfelejtkezett róla.

web_vsz_img_2247

A kerületi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat azonban kiderítette, hogy a neves művész ritka köztéri szobra a kerületben található, és kezdeményezte felújítását. Maguk mellé állították a kerület vezetését, így a szobor régi pompájában tündökölhet most. A szoboravatást a százéves művésznő megélhette, ám az alkotás modellje, Gyöngyvér elhunyt.

– Nagyon szomorú, de mégis örömteli pillanat, hisz a lányom így megmarad az utókornak, és nem mindegy, milyen kép marad meg róla – mondta a könnyeivel küzdve az idős művész, aki november 28-án ünnepli 100. születésnapját.

– Veszely Jelena a horvát–magyar kapcsolatok ápolásában is jelentős szerepet tölt be, amely a jelenlegi horvát vezetés számára is nagyon fontos – emelte ki a nagykövet beszédében.

A szobor környezetét várhatóan még szebbé varázsolják, ugyanis térkövet és padokat raknak le körülötte.

Comments are closed.