Születés Hete a XV. kerületben

Idén a helyi rendezvényünk több kisközösség összefogásából született és beépítettük azokat a programelemeket is a két hétre bővült sorozatba, melyeket a közművelődési intézmények kisgyerekes, családos témában szerveztek. Célunk az volt, hogy felhívjuk a kismamák, családok figyelmét arra, milyen sokféle és változatos lehetőség adott a számukra a XV. kerületben – íjra a dokumentumtár a közleményében.

A különböző helyszíneken mindenütt baba és anyabarát környezetben zajlanak a foglalkozások.

A dokumentumtár ebben az évben koordinátori szerepbe került, de ennek ellenére három foglalkozás nálunk is lesz.

Bár elsődlegesen könyvtárként működünk, erre a másfél hétre olyan környezetet teremtünk, amelyre elhozhatod kisgyermekedet. Szőnyeget, játékokat, pelenkázót biztosítunk, hogy kisgyermeked számára is kényelmes legyen az itt eltöltött idő.

Különlegessége a mi helyszínünknek, hogy korábban pedagógiai szakkönyvtárként működött, most pedig nyitott könyvtárként a család és gyermeknevelés témára alapozva számos szüléssel-születéssel, szoptatással, gyermekfejlesztéssel, pszichológiával kapcsolatos kiadványt kölcsönözhetsz nálunk.

Várunk erre a pár napra, hogy kikapcsolódj, informálódj, mozogj, beszélgess és tapasztalatokat szerezz, cserélj!

Május 4. hétfő 9:30 – 11:30

Torna a hormonális egyensúlyért és a szülés utáni hasfal regenerálásáért / Aviva és Love Your Belly torna

Farkas Ágnes Aviva és Love Your Belly torna oktató

Dokumentumtár és Információs Központ, 1153 Budapest, Bocskai u. 74-78.

Két, nőkre szabott torna elméletébe és gyakorlatába kapunk bepillantást. Olyan ismeretek ezek, melyről minden nőnek tudnia kell, hogy saját jóllétért lépéseket tudjon tenni. Ha nem is sajátítjuk el ez alatt a két óra alatt, de a foglalkozás remélhetőleg felkelti bennetek az érdeklődést és egy-egy hosszabb foglalkozáson jobban begyakorolhatjuk majd.

Az oktató honlapjáról: „Az Aviva módszer sokkal többet adott nekem a fittségi sportoknál. Ahhoz segített hozzá, hogy lássam, meg tudjuk magunkat gyógyítani és képesek vagyunk kordában tartani a „természet erőit”. Olyan egyszerű, természetes, logikus és a segítség, amit tőle kaphatunk felbecsülhetetlen minden asszony és lány számára.

Sokan vannak vele most is úgy, akiknek gondot okoz a havi ciklus rendszeressége, akiknek fájdalmaik vannak, akik gyermeket szeretnének, de nem sikerül, akik szoptatni szeretnének, de nincs elég tejük, akik hőhullámokkal és a változó kor tüneteivel küzdenek. Ez csak pár példa, amire az Aviva módszer megoldást kínál, mégis úgy gondolom elég reprezentatív. Megdöbbentő volt tapasztalnom, hogy milyen kevés erőbefektetéssel és ráfordított figyelemmel, mekkora eredményt lehet elérni. Ezek a tapasztalatok tettek eltökéltté, hogy az Aviva módszert minél több nőhöz el kell juttatnom. Sokan vannak, akik nem tudnak róla, hogy a problémáikon lehet segíteni, sőt milyen egyszerű is az.”

A Love Your Belly gyakorlatsort azoknak ajánlják, akik szeretnének némi hasi zsírszövettől megszabadulni, várandósok, császárral szültek, terhesség alatt szétnyílt a hasizmuk, sérvük van, fáj a hátuk vagy a derekuk. A terhesség alatt nagyon sok esetben sérül az egyenes hasizom, eltávolodik egymástól a köldök vonalában, függőleges irányban. Ennek rengeteg oka lehet, amelyeket azonban kiküszöbölni nem lehet. A hasizomnak esztétikai funkciója mellet kitámasztó és megtámasztó szerepe is van. Ha sérül, sajnos nem tudja ellátni feladatait, amely nagyon megnehezítheti az anyukák életét és bizony a baba emelgetése miatti fokozott terhelés miatt komoly betegségek is kialakulhatnak (pl.: sérvek, vizeletvisszatartási problémák). Ha megtanuljuk helyesen használni az izmainkat és a megfelelő gyakorlatokat végezzük, a hasizmok képesek megerősödni és az izmok közötti rés minimálisra csökkenthető.

Május 5. kedd 10:00 – 12:00

Szoptatni arany

Schneiderné Diószegi Eszter pszichológus, laktációs szaktanácsadó, a La Leche Liga szoptatási tanácsadója

Helyszín: Dokumentumtár és Információs Központ 1153 Budapest, Bocskai u. 74-78.

A szoptatás a világ legtermészetesebb dolgai közé tartozik.

Az anyatej a baba fejlődéséhez szükséges valamennyi tápanyagot tartalmazza és a mindennapi életben a tápszeres tápláláshoz képest a szoptatásnak számtalan hozadéka van. Az anyatej hőmérséklete mindig megfelelő, mindig csíramentes és mindig “kéznél van”. De ami még ennél is többet jelent, a lelki kapocs épül ki az anya és gyermeke között.

Néha lehet a kezdet nehéz, túl fájdalmas, vagy túl bonyolult. Az előnyökről és a felmerülő nehézségekről egyaránt beszél vendég előadónk.

Gyermekágyi jóga

Juhász Sarolta jóga oktató, dúla

Május 6. szerda 10:00 – 11:00

Helyszín: Dokumentumtár és Információs Központ, 1153 Budapest, Bocskai u. 74-78.

a Szívecske baba-mama kör szervezésében

A Szívecske baba-mama kör meghívott vendége sokoldalú személyiség, mind várandós anyukaként, mind kismamaként, mind gyermeket nevelő anyaként egyaránt érdemes vele megismerkednünk, hiszen komplex és sokoldalú tudással néz a női lét időszakaira és szerepeire. Dolgozik gyógypedagógusként, jógaoktatóként, dúlaként, egyaránt.

Pár sor jógaoktatói oldaláról. „Az első jógagyakorlatokat 12 évesen végeztem. Ez az első élmény olyan hatással volt rám, hogy évekig szinte minden nap gyakoroltam. 16 évesen találkoztam a Kriston Intimtornával, ami a figyelmemet a női problémák mozgáson keresztüli kezelésére irányította. A főiskola után fejlesztő pedagógusként sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkoztam. Miután megismerkedtem több progresszív pedagógiai módszerrel, egyre jobban tudatosult bennem a célirányos mozgás és az idegrendszer működése közti szoros összefüggés. A jógát tartom az egyik legmegalapozottabb rendszernek, amely képes a test, az idegrendszer és a psziché egyidejű harmonizálására. 2006 februárja óta tartok foglalkozásokat. Kezdetben gyerekjógát, majd hatha jógát, gerincjógát, nőijógát és kismamajógát oktattam, mivel ezeket tartom a jóga legfontosabb alkalmazási területeinek.

Május 7. csütörtök 10:30 – 12:00

Szép álmokat! Alvásról és altatásról

Kalmár Alexandra, Hordozóház, http://www.hordozo.hu/

Helyszín: Kanga klub, 1157 Budapest, Hartyán köz 3.

Hogyan altassam el a babámat?

Hol aludjon a baba?

Megtanítsam elaludni?

Biztosan nem rontom el, ha segítek neki elaludni ahelyett, hogy megtanítanám egyedül elaludni?

Segítség! Az eddig jól alvó babám (újra) ébred éjjelente!

Meddig normális, hogy ringatva/szoptatva alszik el?

Mikor fogja átaludni az éjszakát?

Biztonságos az együttalvás? Mire figyeljek, hogy az legyen?

Együttalvás – de hogyan? Tippek alvási elrendezésekre.

Mikor fog kiköltözni a gyerekünk a szülői ágyból?

Eleget alszik a babám? Baj, hogy nem mindig ugyanakkor?

Május 7. csütörtök 19:30 – 20:30

Várandóstorna

Novotny Nikolett védőnő, kismamatorna oktató

Helyszín: Kozák téri Közösségi Ház, 1154 Budapest, Gábor Á. u. 58/c.

A kismama fitnesz ismérvei:

– a várandósság 12. hetétől ajánlott

– ugrálástól, ütődéstől, rázkódástól mentes

– keringésfokozó, tartásjavító, kondícionáló hatású

– különös figyelmet fordít a rossz tartás következtében kialakuló hát és derékfájdalmak megszüntetésére, enyhítésére

– a rendszeres testmozgás csökkenti a terhességi magas vérnyomás és cukorbetegség kialakulását, a végtagokon jelentkező ödémásodást

– a modern dinamikus zenére végzett csoportos mozgás jó érzést kelt a kismamában, a torna hangulatjavító hatása is érvényesül.

A születés hetén ezen a napon a foglalkozás ingyenes.

Május 9. szombat 9:00 – 12:00

Babaruhabörze

Helyszín: Kozák téri Közösségi Ház, 1154 Budapest, Gábor Á. u. 58/c.

Elsősorban a kisgyermekes családoknak szánjuk a börzét, ahol használt, de még jó minőségű gyermekruhák, játékok és egyéb kiegészítők adás-vételére, cseréjére lesz lehetősége a résztvevőknek. Előzetes asztalfoglalás szükséges a 06-1 410-5536-os telefonon. Ára: 700 Ft/nagy asztal (183x75cm) 600 Ft/kis asztal (220x50cm, 160x70cm)

A részvétel látogatóknak ingyenes.

Május 11. hétfő 9:30 – 10:30

Maminbaba – Hordozós latin fitnesz

Tóth Ágnes Klaudia oktató

Helyszín: Kozák téri Közösségi Ház, 1154 Budapest, Gábor Á. u. 58/c.

RÖVID LEÍRÁS: Hitvallásunk: A kisbabás édesanyáknak a szülés után is legyen lehetőségük sportolni, kikapcsolódni, magukkal foglalkozni, anélkül, hogy közben a babájukat másra kellene bízni. Ne kelljen lemondaniuk a mozgás öröméről, kimozdulhassanak otthonról, csoportban lehessenek hasonló anyukákkal, információt cserélhessenek, és akár új barátságokat köthessenek. A mozgással igazodjunk az élethez, rugalmasan, a babával együtt tudjuk jól érezni magunkat. Elsősorban ne azért járjunk mozogni, mert elvárják tőlünk, hogy jól nézzünk ki a szülés után, hanem azért, mert jól akarjuk érezni magunkat és hasznosan akarjuk eltölteni az időt, babánkkal együtt.

A születés hetén ezen a napon a foglalkozás ingyenes.

Május 12. kedd 11:00 – 12:00

Hordozóeszköz bemutató és próba

Segesdi Edina, Hordozóház, http://www.hordozo.hu/

Helyszín: Pestújhelyi Közösségi Ház, 1158 Budapest, Szűcs István u. 45.

A Pestújhelyi Közösségi Ház kismama-foglalkozásaira járó anyukák javaslatára szerveződött a program.

A babahordozás páratlan lehetőség. A világ legtermészetesebb dolga, hiszen a baba úgy születik, hogy teste-lelke a hordozást várja. Egyébként az anyáé is. Társadalmunkban mégis ritka a hordozott baba. Miért? Ha ennyire fontos és alapvető dolog hordozni egy babát, hogy lehet, hogy ennyien elmegyünk mellette?

Minden hordozóeszközben – használjuk azt elöl, csípőn vagy háton – abban a testhelyzetben hordozzuk a babát, ami az ő saját, tökéletesen kényelmes, terheletlen, egészséges és nagy biztonságot nyújtó testhelyzete. Ezért van az, hogy a hordozás a babának minden szempontból nagyon jó. És ha a számodra legmegfelelőbb hordozótípust választod, akkor neked is kényelmes lehet. Válogass az információkból kedvedre, nézegesd meg a hordozóeszközök típusait, próbáld ki őket ezen a találkozón!

Május 13. szerda 10:00 – 11:00

Táplálkozási tanácsok kismamáknak és kisbabáknak – Étel-navigátor

Henter Izabella RD, dietetikus, MSc

Helyszín: Rákospalota-Óvárosi Református Egyházközség gyülekezeti terme, 1151 Budapest, Kossuth u. 1.

A Református baba-mama kör szeretettel várja az érdeklődő édesanyákat nyílt programjára.

Hogyan valósítsuk meg az egészséges táplálkozás alapelveit az egyéni étrendünkben? Hogyan készüljünk étkezéseinkkel a várandósság és a szoptatás időszakára? Melyek azok a szükséges tápanyagok, melyek elengedhetetlenül fontosak a csecsemők és kisgyermekek kiegyensúlyozott fejlődéséhez?

Május 14. csütörtök 10.30 – 11:00

Babaszínház

Helyszín: Csokonai Művelődési Központ, 1153 Budapest, Eötvös u. 64-66.

A legkisebbek ismerkedése a színház világával. Színek, formák, figurák, zeneszó és dalok teremtenek ingergazdag környezet a kicsiknek szóló meséhez.

Belépő:300 Ft

Koordinátor: Dokumentumtár és Információs Központ

T: 271-08-53, 06-70-362-26-23

 

Comments are closed.