Hazánkban sokakat érintő, mindennapjaikat megnehezítő emésztőrendszeri probléma a székrekedés. Ennek oka nem csak a táplálkozásban keresendő, hiszen a stressz, a rendszertelen életmód is szerepet játszhat kialakulásában.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Bár a felnőttlakosság többségét érinti a probléma, sokan nem szívesen beszélnek róla. Pedig érdemes foglalkozni a kérdéssel, amelyre első körben az étrendünk, illetve az életmódunk megváltoztatásával keressünk megoldást, még mielőtt a hashajtókhoz fordulnánk.
A székrekedés orvoslásának három alappillére a rostokban gazdag étrend, a megfelelő folyadékbevitel, valamint a testmozgás – mondja Szabó Krisztina, a XV. Kerületi Önkormányzat Egészségügyi Intézményének dietetikusa.
Rostbevitelünk növelésére fogyasszunk teljes kiőrlésű, Graham-, korpás gabonatermékeket, sok-sok zöldségfélét, száraz hüvelyeseket, gyümölcsöket, valamint olajos magvakat. Ételeinket akár észrevétlenül is dúsíthatjuk zabkorpával, búzakorpával, zabpehellyel, lenmagpehellyel, melyek mindegyike rengeteg rostot tartalmaz. Készíthetjük például a túrógombócot zabpehellyel, vagy a rakott, töltött ételeket, a fasírtot búzakorpával.
A szakember ugyanakkor hangsúlyozza: ha növeljük a rostbevitelünket, mindenképp növelnünk kell a folyadékbevitelünket is. Ellenkező esetben ugyanis éppen az ellenkező hatást érjük el, a sok rost fogyasztása megfelelő folyadékmennyiség nélkül akár még fokozhatja is a székrekedést.
Végül, de nem utolsósorban mozogjunk minél többet, hiszen a rendszeres sport nemcsak a stresszoldásban segít, de az anyagcsere-folyamatokat is felgyorsítja.

Comments are closed.