Szolidaritási sztrájk

A helyi polgármesteri hivatal dolgozóinak több mint fele csatlakozott a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által meghirdetett március 14-i sztrájkhoz. Az érdekképviselet elnöke, Boros Péterné a XV. kerület önkormányzatánál indította el az országos munkabeszüntetést.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

– Országszerte hétezer-ötszáz köztisztviselő vesz részt a megmozduláson. A sztrájkkal a munkavállalók és a munkabeszüntetéssel szolidáris dolgozók kifejezték akaratukat, hogy támogatják a 12 pontos követelést, a szakszervezetnek pedig ezek után az a dolga, hogy a teljesülésig vigye ezt az akaratot – jelentette ki Boros Péterné. Arra is kitért, hogy az MKKSZ haragos felvonulást szervez május 1-jére, hogy a dolgozók kifejezzék elégedetlenségüket. A követelésükben szerepel többek között az azonnali béremelés, az elvett öt nap szabadság visszaadása és a kevesebb túlóra, amit fizessenek is ki. A szakszervezet elnöke felhívta a munkavállalókat, mutassák meg, hogy ők az ország hajtóereje. Hozzáfűzte az elmúlt időszakban állami forrásból nem csak a gazdagabb, vagyis nagyobb adóbevétellel rendelkező önkormányzatok által a szolidaritási alapba befizetett források nyomán emelkedhetett a köztisztviselők jövedelme. Szerinte mára eljutottunk oda, hogy az önkormányzatok egymást finanszírozzák, és ezen a helyzeten csak a munkavállalók szervezett fellépése, vagyis a szakszervezeti összefogás változtathat.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az eseményen azt nyomatékosította, hogy össze kell fogniuk a közszférában és a versenyszférában működő szakszervezeteknek. Úgy véli, hogy Nyugat-Európában a szakszervezeti küzdelem, az érdekkonfliktusok felvállalása vezetett a jóléthez. – Nincs az a jóságos tulajdonos vagy kormány, amelyik magától plusz jogokat biztosít a munkavállalóknak – fogalmazott. Mint mondta, a munkavállalóknak és a szakszervezeteknek Magyarországon is elegük lett a folyamatos hátrálásból, mára elmentek a falig, és ennek nyomán bontakoztak ki az elmúlt időszakban az utcai megmozdulások és a munkahelyi sztrájkok. Megjelent egy új eszköz, a szolidaritási sztrájk is, ami új szakaszt jelent a munkavállalói jogok érvényesítéséért folyó közdelemben. Az értekezleten dr. Lamperth Mónika jegyző ismertette a munkáltató és a tisztviselők megállapodása alapján azokat a halaszthatatlan ügyeket, melyeket a sztrájk idején is intéztek a hivatalban.

Az eseményen felszólalt Esze Béla, Jánoshida polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének társelnöke is, aki a kistelepüléseken dolgozó köztisztviselők jelenlegi helyzetét értékelte. Szilvási Anna MKKSZ Alapszervezeti titkár pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a sztrájkkövetelések részletei a mkksz.org.hu weboldalon elérhetőek.

Fotó: XV Média, Vargosz

Délután a Mindenki című Oscar-díjas rövidfilmet tekinthették meg az érdeklődők. Majd Szamosi Zsófi Jászai Mari-díjas színésznővel és Csáki Judit filmkritikussal a szolidaritásról beszélgethettek a résztvevők. A kezdeményezés mindemellett lehetőséget teremtett a dolgozók közötti beszélgetésekre is. Az eseményen részt vett Németh Angéla polgármester és Tóth Imre alpolgármester.

Comments are closed.