Szökik a szökőnap?

A 4-gyel osztható, ugyanakkor 100-zal nem osztható évek a szökőévek, így a 2016-os is ezek sorába tartozik. Ezekben az esztendőkben a február nem 28, hanem 29 napos. A köztudatban az év második hónapjának utolsó napja a szökőnap, sok naptárban ezen a napon nincs is névnap, hanem „Szökőnap”-ként jelölik. Egyes kalendáriumok azonban február 24-ét tartják szökőnapnak, és a 24-e és 28-a közötti névnapok 1-1 napot csúsznak.
Vajon melyik naptár a helyes? A Kincses Kalendárium a legutóbbi, 2012-es szökőévben így írt: „2012-ben – lévén szökőév – a február 24-e és 28-a közötti névnapok egy-egy nappal csúsznak. A 24-ei szökőnapon nem tartanak névnapot.”
Naptártörténeti okok miatt a szökőnap helyes dátuma valóban február 24-e. A Wikipédia szerint ennek oka egyrészt az ókori római naptár iránti hagyománytisztelet, amely szerint az év 355 napból áll, és az időnként beiktatott szökőhónapnak volt ez a helye, másrészt a római adórendszerben fontos hónapkezdő nap (Kalendae) közelségét akarták ezzel elkerülni.

Comments are closed.