Szoboravatás 1956 tiszteletére

Szoboravatásra várja a kerület lakóit az önkormányzat október 20-án, csütörtökön délután 1 órakor az Epres soron, a Magyarok Nagyasszonya templom melletti szoborparkban. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából avatják fel Hannah Arendt német zsidó származású amerikai filozófus, valamint Zbigniew Herbert lengyel költő mellszobrait. Előbbi Diénes Attila Munkácsy-díjas szobrászművész, utóbbi Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotása.

A szobrok a nyugati világ kommunizmussal szembeni ellenállás szellemi és erkölcsi vezéralakjait idézik meg, akik szerint 1956 Európa és a Nyugat számára is megkerülhetetlen példa és tanulság.

Hannah Arendt (1906-1975) német zsidó származású amerikai filozófus, politikai filozófus, a huszadik század egyik legnagyobb hatású gondolkodója. A második világháború alatt az Egyesült Államokban lelt menedékre. A gondolkodó nagyon pontosan fejtette ki, miért totalitárius rendszer a kommunizmus, s hogy miért volt akkora jelentősége a magyar felkelésnek: az egyetemes egyéni és politikai szabadság védelmének.

Zbigniew Herbert (1924-1998) lengyel költő, esszéista, drámaíró, rádiójáték-író és moralista. A modern lengyel költészet egyik legismertebb és leggyakrabban fordított alakja, a magyar-lengyel barátság képviselője, egyúttal Közép-Európa népei közös szabadságvágyának, a kommunizmus elleni közös küzdelmének is megjelenítője.

Comments are closed.